Григор Димитров записа победа в първия си мач на червени кортове за 2018 г. Българският тенисист и белгийският му партньор Давид Гофен надиграха французите Адриан Манарино и Фабрис Мартен със 7:6 (3), 6:2 в двубой от първия кръг в турнира на двойки в Монте Карло.

Срещата продължи 75 минути и премина през седем точки за пробив. Димитров и Гофен имаха по-малко шансове в подаванията на съперниците - три срещу четири. Българско-белгийският тандем обаче реализира всяка от своите възможности и спаси три от тези, които се откриха пред Манарино и Мартен.

Следващите съперници на Димитров и Гофен са Иван Додиг и Раджив Рам. Хърватинът и американецът почиват в първия кръг като поставени под №8 в основната схема.

Днес Димитров ще разбере и първия си съперник в индивидуалната надпревара, където е поставен под №4. Българинът очаква победителя от мача между френския квалификант Пиер-Юг Ербер и Паоло Лоренци от Италия.

Димитров попадна в половината на световния №1 Рафаел Надал, който ще преследва 11 титла от мастърса в Монте Карло. Първият поставен, когото българинът може да срещне, е №15 Алберт Рамос в третия кръг. В четвъртфиналите е възможен двубой с партньора му на двойки Давид Гофен.

Световният №5 има да защитава 200 точки за целия сезон на червени кортове. През 2017 г. той напусна турнирите в Маракеш, Монте Карло и Рим още след първия си мач, а в Мадрид и "Ролан Гарос" беше отстранен в третия кръг.

В навечерието на мастърса в Монте Карло Димитров изрази надежда, че ще се представи по-добре на клей от миналия сезон. "Не мога да кажа, че една от целите преди сезона е била сезонът на клей, но със сигурност искам да се представя по-добре от миналата година. Това е добра цел. Аз съм израснал на тази настилка и искам да се представя силно във всеки турнир на клей, в който играя. Мисля, че тялото и движението ми пасват на червените кортове. Невинаги обаче съм успявал да печеля тези оспорвани мачове на клей. Това сега е цел №1. Ако го направя, ще имам успех", коментира българинът. 

Дневник