Григор Димитров ще играе с Пиер-Юг Ербер в първия си индивидуален мач на червени кортове през 2018 г. 26-годишният българин и 27-годишният французина ще се срещнат в двубой от втория кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Монте Карло.

Двубоят ще бъде във вторник на централния корт "Рение III" и ще започне около 16 часа българско време. Преди това на тази арена трябва да се изиграят два мача - Андрей Рубльов срещу Доминик Тийм, които стартират в 12.00 часа, и Лука Пуи срещу Миша Зверев.

Димитров почиваше на старта в Монте Карло като поставен по №4 в основната схема. Ербер преодоля първия кръг след трудна победа над италианския ветеран Паоло Лоренци със 7:6 (7), 6:4. Двубоят продължи 107 минути, като предложи 11 аса, 11 двойни грешки и осем точки за пробив.

Лоренци имаше повече възможности да спечели подаването на съперника - три в първия и две във втория сет. Ербер обаче спаси всяка една от тях, а в същото време реализира един от своите три шанса, което се оказа достатъчно за победата.

Французинът нямаше нито един шанс за пробив в първия сет, но въпреки това успя да го спечели. Той спаси три брейк точки в първите си три сервис гейма, а след това отрази два сетбола в драматичния тайбрек, в който се наложи с 9:7.

Лоренци имаше ранен шанс за пробив и във втората част, но отново не се възползва. Ербер спаси двата шанса, които се откриха пред италианеца в четвъртия гейм, а в седмия гейм реализира решителен пробив, който му донесе победата в първия му мач срещу този съперник.

Димитров и Ербер също никога не са играли помежду си. Французинът заема 82-ото място в световната ранглиста и е спечелил 41 от 100-те си индивидуални мача на ниво АТП, като все още няма титла поединично. Единствената му победа срещу играч от топ 10 беше преди година в Ротердам срещу Доминик Тийм.

Най-големите успехи на Ербер са в турнирите на двойки. Заедно със сънародника си Никола Маю той спечели два трофея от "Големия шлем" - US Open през 2015 г. и "Уимбълдън" през 2016 г.

Двамата играха и финал на Australian Open през 2015 г. Освен това завоюваха заедно шест титли в турнирите от сериите "Мастърс", включително в Монте Карло преди две години. Те достигнаха до №2 в световната ранглиста на двойки.

Дневник