Европейските футболни лиги се обявиха против плановете за разширяване на турнирите под егидата на ФИФА. Според организацията, която обединява 32 професионални дивизии и асоциации в 25 страни в Европа, евентуални промени ще усложнят международния календар и ще доведат до твърде голямо натоварване за футболистите.

ФИФА предложи нова и разширена версия на Световното клубно първенство. Плановете са първото издание на обновената надпревара да се проведе през лятото на 2021 г., а в него да участват финалистите в Шампионската лига и победителите в Лига Европа в следващите четири сезона.

Идеята е Световното клубно първенството да се провежда веднъж на всеки четири години, а в него да участват 24 отбора. ФИФА очаква чрез новия формат, който ще включва 31 мача, турнирът да генерира приходи между 650 милиона и 1 милиард долара.

В същото време президентът на ФИФА Джани Инфантино поиска увеличаването на участниците в световните първенства за национални отбори от 32 на 48 да стане още в Катар през 2022 г., а не както е планирано, през 2026 г.

"ФИФА, изглежда, се е засилила да разширява. Време е обаче хората да помислят за играчите, които имат нужда от време за почивка. Не може просто парите да бъдат това, което решава как да се организира футболът", заяви президентът на Европейските лиги Ларс-Кристер Олсон.

Според него европейските шампионати вече са направили достатъчно голям компромис с преместването на световното първенство в Катар от лятото през зимата (21 ноември - 18 декември).

"Не сме готови да правим промени в календара заради евентуално разширяване на мондиала през 2022 г. Вече проявихме гъвкавост за преместването на първенството през зимата и се договорихме за датите. Не сме подготвени за шампионат с по-голяма продължителност от предвидената", каза още Олсон.

В началото на миналата седмица "Ню Йорк таймс" обяви, че инвеститори от Близкия изток и Азия са предложили 25 милиарда долара, за да придобият правата върху два турнира на ФИФА - Световното клубно първенство и нова глобална лига за национални отбори, която да замени Купата на конфедерациите.

Инфантино опитва да върне финансовата мощ на ФИФА, която беше отслабена след големия корупционен скандал през 2015 г. Световната футболна централа обяви, че очаква загуби от близо 400 милиона долара за финансовата 2017 г.

Освен това Инфантино иска да увеличи средствата за федерациите, които членуват във ФИФА, тъй като догодина предстоят президентски избори. Неговата победа в президентските избори след наказанието на Сеп Блатер беше свързана с обещание да финансира с близо 1 милиард долара 211-те членки на ФИФА.


Dnevnik.bg