Петима футболисти от новия шампион на Англия "Манчестър сити" влязоха в отбора на сезона във Висшата лига. "Манчестър юнайтед", "Ливърпул", "Тотнъм" и "Челси" са другите отбори с представители в идеалната единайсеторка, избрана от Асоциацията на професионалните футболисти.

Централният защитник Николас Отаменди, десният бек Кайл Уокър, полузащитниците Давид Силва и Кевин де Бройне и нападателят Серхио Агуеро са играчите от "Сити", които намериха място в отбора на сезона.

"Гражданите" си осигуриха титлата пет мача преди края на сезона и имат шанс да счупят най-големите рекорди във Висшата лига. Тимът на Пеп Гуардиола е с най-много кандидати и за наградата за футболист на сезона, където номинирани са Де Бройне, Силва и Лерой Сане.

"Тотнъм" има трима играчи в отбора на сезона - централният защитник Ян Вертонген, плеймейкърът Кристиан Ериксен и нападателят Хари Кейн. Голмайсторът на Висшата лига Мохамед Салах e представителят на "Ливърпул", а левият бек Маркос Алонсо - на "Челси".


За четвърта поредна година и общо за пети път в кариерата си Давид де Хеа намира място в отбора на сезона. Вратарят на "Манчестър юнайтед" кара своя седми сезон във Висшата лига.

Де Бройне и Салах са фаворитите за наградата за играч на сезона, а египтянинът води битка за голмайсторския приз с Кейн. Крилото на "Ливърпул" има 30 гола във Висшата лига, а английският национал е с 26. Агуеро, който пропуска остатъка от сезона заради операция, е с 21.

Де Бройне е лидер по асистенции в шампионата - 15, а челната тройка се допълва от други двама играчи на "Сити" - Сане с 12 и Силва с 11.

Де Хеа е вратарят с най-много чисти мрежи - 16, и най-малко допуснати голове - 25. Стражът на шампионите Едерсон е получил едно попадения повече, а мачовете му без допуснат гол са 14.

dnevnik.bg