Редовната консумация на ядки може да намали опасността от поява на сърдечносъдови болести, съобщи Прес асосиейшън, позовавайки се на шведски учени.
Дори малко увеличаване на седмичната порция може да намали риска от поява на сърцебиене или сърдечна недостатъчност.
Учените от института "Каролинска" наблюдаваха 17 години 61 000 шведи на възраст от 45 до 83 години. Те установиха, че ядящите ядки веднъж или два пъти седмично са с 20 процента по-нисък риск от сърдечна недостатъчност.
При по-големите почитатели на ядките, които ядат повече от три порции седмично, намалява рискът от атриална фибрилация, която предизвиква сърцебиене.
При хората, които ядат един до три пъти месечно, рискът от атриална фибрилация намалява с 3 процента, докато при тези, които си ги позволяват три или повече пъти седмично, той намалява с 18 процента.
Шведските учени препоръчват все пак с ядките да не се прекалява заради високата им калоричност. Те обърнаха внимание обаче на факта, че само пет процента от доброволците, с които са работили, са прекалявали с ядките.
Тези, които редовно ядели ядки, водели общо по-здравословен живот - пушели по-малко и били по-активни. Затова е възможно ядките да не са единственият фактор, определящ по-доброто им сърдечно здраве.
Ядките са богати на полезни мазнини, минерали и антиоксиданти, които са полезни за сърцето. Предишни изследвания също показаха, че редовната им консумация намалява риска от сърдечносъдови заболявания, инсулт и предизвиканата от тях смърт.
Дарик
Коментари
Добави коментар