Международният олимпийски комитет (МОК) е започнал процедура по връчване на сребърния олимпийски медал на Милка Манева за представянето ѝ в състезанието по вдигане на тежести до 63 кг в Лондон през 2012 г.

"Това окончателно слага точка на сагата и вече официално означава, че българката може да се смята за олимпийска вицешампионка, а Българската федерация по вдигане на тежести печели медал от въпросната олимпиада", заяви президентът на Българската федерация по вдигане на тежести Неделчо Колев пред сайта на организацията.

Манева се класира пета в Лондон 2012. Впоследствие МОК започна повторен анализ на пробите, който показа, че три състезателки преди нея са използвали забранени вещества. Затова Мая Манеса, Светлана Царукаева и Сибел Симсек са декласирани и българката отива втора със сребърен медал.

"Допълнително ще бъдем уведомени за възможностите за провеждане на церемония по връчването на олимпийския медал на Милка Манева", се казва в писмото, изпратено от председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова до Колев.

Дневник