Министерствата на вътрешните работи (МВР) и на спорта (ММС) ще предприемат мерки за справяне с футболното хулиганство. Според институциите предвидените в правилника на БФС наказания при инциденти не допринасят за преодоляване на проблема.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се срещна с главния секретар на МВР Младен Маринов, директора на СДВР Ивайло Иванов и зам.-директора на СДВР Антон Златанов, като обсъдиха изготвянето на обща стратегия срещу вандализма по време на футболни мачове. Срещата дойде в деня след мача между ЦСКА и "Левски", на който полицай пострада тежко след хвърлена бомбичка.

Сега "Левски" е изправен пред наказание за три мача без публика. Според МВР и ММС обаче затварянето на стадиони и лишаването от домакинства на футболни клубове не са решението на проблема с футболното хулиганство.

Решено е МВР да изготви препоръки към ММС, които да осигурят засилване на контрола на достъпа и персонализация на лицата, които имат достъп до футболните събитие. Следващата стъпка ще бъде организирането на работна група между представители на МВР, ММС, БФС и двете парламентарни комисии – Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, като първото ѝ заседание ще е в петък.

Целта е да се подготвят ефективни законодателни промени, които да доведат до засилване на личната отговорност, обявиха от министерството на спорта. Ще се направят и промени в Наредбата за лицензиране на стадионите и спортните съоръжения и в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия.

Националният стадион "Васил Левски" ще бъде оборудван със система за контрол на достъпа, за да може да поеме основните рискови футболни срещи.

Дневник