Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Монте Карло с втори пореден обрат. Българският тенисист изоставаше със сет и пробив във втората част срещу германския ветеран Филип Колшрайбер, но успя да намери верния ритъм и да спечели с 4:6, 6:3, 6:4 в много здрава и оспорвана битка, продължила два часа и 22 минути.

В спор за място в полуфиналите световният №5 ще се изправи срещу един от най-честите си опоненти - белгиеца Давид Гофен. Двамата ще имат два мача в петък - един като съперници и един като съотборници в турнира на двойки, където също им предстои двубой за място във финалната четворка.

Както и в първия си индивидуален мач на червен кортове за 2018 г. - срещу Пиер Юг-Ербер, Димитров имаше нужда от цял един сет, за да настрои мерника на своя форхенд. Българинът допускаше огромен брой непредизвикани грешки от силната си страна, а особено отчетливи бяха проблемите му в ударите по обратния диагонал, които летяха на метри в аут.

В допълнение шампионът от финалите на АТП улесняваше съперника с лековати пропуски от сечен бекхенд, а сервисът му беше много далеч от обичайното ниво. В същото време началният удар на Колрашйбер, в който има много въртеливо движение, беше истинско мъчение за ретурите на Димитров през цялата първа част и в началото на втората.

Българинът допусна пробив още в първия гейм, след като при 15:30 направи последователно двойна грешка и непредизвикана от игра. Колшрайбер затвърди предимството си, отрази шанс за връщане на пробива в шестия гейм, след което реализира втори, за да вземе огромен аванс от 5:2.

Димитров успя да върне единия пробив и да намали до 4:5. Колшрайбер, който заема 40-ото място в световната ранглиста, обаче не пропусна втората възможност да сервира за спечелването на първия сет.

Проблемите на българина продължиха и в началото на втората част. Той беше във второто си подаване и опасността от поредното ранно отпадане започна да надвисва с пълна сила.

След като изостана с 1:2 във втория сет обаче, Димитров най-накрая влезе в ритъм. Форхендът му заработи, а оттам всичко в играта му се получаваше по-добре. Ударите на българина станаха по-дълбоки и доста по-агресивни, което извади Колшрайбер от комфортната зона.

Димитров бързо върна пробива, след което обърна резултата при 3:2. Силните минути на българина продължиха с втори пореден пробив, който беше затвърден за 5:2. Колшрайбер прекъсна серията за 3:5, но световният №5 не пропусна да приключи сета при свой сервис.

Третият и решаващ сет се оказа най-качествен като тенис. Печелившите удари започнаха да преобладават за сметка на непредизвиканите грешки. Първите четири гейма бяха спечелени убедително от сервиращите, но в петия Димитров притисна съперника. Българинът три пъти имаше възможности за пробив, но не се възползва.

По-добрата игра на Димитров все пак беше материализирана в следващото подаване на Колшрайбер. Световният №5 стигна до четвърти шанс за пробив в сета и този път се възползва.

Затвърждаването му не мина без драматични моменти. Димитров показа напрежение и даде шанс на Колшрайбер да върне пробива. Това беше първата възможност, която се откри пред германеца, откакто той поведе с 2:1 във втория сет. Димитров все пак показа по-здрави нерви и с много усилия затвърди пробива - 5:3. Колшрайбер намали изоставането си до 4:5, но при свой сервис българинът не трепна и сложи точка на спора.

Димитров завърши мача с повече печеливш удари - 38 срещу 27, но и с два пъти повече непредизвикани грешки - 42 срещу 21 за Колшрайбер. Българинът сбърка цели 16 пъти от форхенд и 22 пъти от бекхенд, а двойните му грешки бяха четири при шест аса. Огромният брой пропуски все пак не му попречи да запише втора победа от два мача срещу 34-годишния германец.

Димитров се класира за първия си четвъртфинал на червени кортове от две години насам. Последното му участие във финална четворка в турнир на клей беше в Истанбул, когато допусна кошмарната загуба от Диего Шварцман в мача за титлата.

Българинът не беше достигал до четвъртфиналите в състезание от сериите "Мастърс" на червено от цели три години. Последното му беше в Монте Карло през 2015 г., когато беше спрян от Гаел Монфис след победи над Фернандо Вердаско, Фабио Фонини и Стан Вавринка.

Димитров достига за трети път до четвъртфиналите в княжеството. Първият беше при дебюта му през 2012 г., когато отстъпи срещу носителя на рекордните десет титли в Монте Карло Рафаел Надал.

За да стигне до първия си полуфинал в този турнир, Димитров трябва да запише седма победа в осмия си двубой срещу Гофен. Белгиецът обаче се намира в добра форма, традиционно играе силно на червени кортове, а през миналата година стигна до полуфиналите в Монте Карло.

Дневник