„Индиана пейсърс" нанесе много тежък удар по големите амбиции на "Кливланд кавалиърс", след като навакса изоставане от 17 точки и спечели третия мач в серията от първия кръг на плейофите в Източната конференция на Националната баскетболна лига (НБА).

"Пешеходците" се наложиха драматично с 92:90 в първото си домакинство и поведоха с 2:1 победи. Те се доближиха на два успеха от това да сложат край на хегемонията на Леброн Джеймс, чиито отбори неизменно печелят титлата на изток от 2011 г.

Боян Богданович изигра изключителен мач и отбеляза 30 точки, 19 oт които през второто полувреме. Хърватското крило вкара седем тройки от девет опита и общо 11 от 15-те си стрелби от игра в мача, за да изведе "Индиана" до пета победа от седем срещи с "Кливланд" през този сезон.

Двубоят започна отлично за "кавалерите", които натрупаха двуцифрен аванс още в първата четвърт. След втората част преднината на гостите достигна 17 точки при 57:40. Те обаче вкараха едва 12 точки в третата четвърт и разликата беше съкратена до шест преди последните 12 минути.

Шест минути преди края Богданович отбеляза тройка с фаул и "Индиана" поведе за пръв път от началото на мача - 81:77. Хърватинът вкара още един изстрел от далечно разстояния, за да увеличи разликата до седем, но Джеймс отговори със седем поредни точки и резултатът беше изравнен.

Богданович обаче беше под пара и отговори с успешен пробив с поднасяне и нова тройка, а кош на Тадеус Йънг даде аванс от седем точки на "Индиана" при 53 секунди до финалната сирена - 91:84. Джеймс и Кевин Лав дадоха надежди на "Кливланд" за обрат с две тройки за 90:91.

Пет секунди преди края Дарън Колисън застана на наказателната линия, като отбеляза първия и пропусна втория си изстрел. "Кливланд" овладя борбата, но отчаяният опит на Джей Ар Смит да отбележи от далечно разстояние не сполучи.

След 39 победи в 39 мача, в които водеше след първите три четвърти, "Кливланд" допусна първата си загуба за сезона в двубой, в който е начело в резултата преди последните 12 минути.

Джеймс беше най-резултатен за "Кливланд" с 28 точки, включително четири тройки от седем опита. Той добави 12 борби и осем асистенции, но допусна и шест грешки. Лав отбеляза 19 точки, Джордж Хил се отчете с 13 за 23 минути, но нито един от останалите играчи на "кавалерите" не завърши с повече от осем точки.

Четвъртият мач от серията е на 23 април в Индианаполис. "Индиана" има три победи в трите си домакински мача през този сезона. "Пешеходците" са спечелили 11 от 13-те си мача, които са били решени от три или по-малко точки. За последно толкова добър процент в подобни срещи е имал "Филаделфия 76" през сезон 1979-80.

През изминалата нощ се изиграха още два мача от плейофите в НБА. "Вашингтон уизърдс" постигна категорична победа със 122:103 срещу "Торонто ратърс" и намали изоставането си в серията на 1:2. "Милуоки бъкс" също взе първа победа срещу "Бостън селтикс" след неочакван разгром със 116:92.

dnevnik.bg