На 42 години, след впечатляващ сезон с пет ранкинг титли от 11 турнира, Рони О'Съливан влиза като фаворит в битката за световната титла в снукъра. В 26-ото си поредно участие в "Крусибъл" Ракетата ще преследва шести трофей, който ще го изравни със Стив Дейвис и Рей Риърдън на второто място във вечната класация. И вероятно ще му даде последен шанс да подгони рекорда от седем световни титли на Стивън Хендри.

О'Съливан обаче не е триумфирал в "Крусибъл" от 2013 г. Оттогава шефилдския театър се превърна в царството на Марк Селби, който спечели титлите през 2014, 2016 и 2017 г. Доминацията на световния №1 беше нарушена единствено от Стюарт Бингам през 2015 г.

Селби е устремен към четвърта световна титла, която ще го изравни с Джон Хигинс на четвъртото място във вечната класация. 34-годишният англичанин може да стане първият играч, триумфирал три поредни пъти в "Крусибъл", откакто Хендри спечели турнира в пет последователни години между 1992 и 1996 г.

Веселяка от Лестър започва защитата на световната титла днес с двубой срещу Джо Пери. Двубоят стартира в 12.00 часа, а по същото време край масата излизат двукратният полуфиналист в "Крусибъл" Марко Фу и един от представителите на голямата вълна от китайски таланти в снукъра - Хаотиен Лю.

В 16.30 ч. О'Съливан започва похода си към шеста световна титла с изключително интригуващ двубой срещу бившия №2 в света Стивън Магуайър. Със същия начален час е срещата между двукратния финалист в "Крусибъл" Матю Стивънс и един от най-прогресиращите играчи в последните три сезона - Кайрън Уилсън.

О'Съливан и Селби са големите фаворити на букмейкърите, като коефициентите им за титла са съответно 3.25 и 4.50 (bet365).

След тях се нарежда Джъд Тръмп (8.00), който се надява най-накрая да сложи край на дългото чакане за първи триумф в "Крусибъл".

Претендентите за трофея обаче са много повече от трима, а битката се очертава изключително непредвидима, след като в 19-те ранкинг турнира през този сезона имаше 11 различни победители.

О'Съливан спечели пет от тях, включително втория най-престижен турнир в снукъра - UK Championship. Ракетата вдигна трофея в Йорк за шести път, като по този начин изравни рекорда на Стив Дейвис.

Петкратният световен шампион добави титлите от Откритото първенство на Англия, Световното гран при, Шампионатът на играчите и Шанхай мастърс. Той стана четвъртият играч, който печели пет турнира в един сезон, след Селби (2016-17), Дин Дзюнхуей (2013-14) и Стивън Хендри (1990-91).

Четирима състезатели спечелиха по две ранкинг титли през сезона - Селби, Джон Хигинс, Марк Уилямс и Райън Дей. По един трофей грабнаха Джъд Тръмп, Дин Дзюнхуей, Лука Бресел, Майкъл Уайт, Майкъл Георгиу и Нийл Робърстън. Марк Алън пък спечели най-престижния турнир извън ранкинг системата - "Мастърс".

dnevnik.bg