Григор Димитров допусна единадесета загуба срещу световния №1 Рафаел Надал и отпадна в полуфиналите на първия голям турнир на червени кортове през 2018 г. - мастърса в Монте Карло. Българският тенисист показа страхотен тенис в първия един час на двубоя, но не успя да задържи нивото и отстъпи с 4:6, 1:6.

Димитров беше абсолютно равностоен на хегемона на червените кортове в първата част. Българинът беше много стабилен от дъното на корта и не отстъпваше в продължителните размени от основната линия - както от форхенд, така и от бекхенд.

Въпреки че поведе с 3:0, Надал не успяваше да вземе обичайното си надмощие. Това го накара да бъде максимално агресивен, което доведе до нетипични за него пропуски. Димитров бързо навакса изоставането си и даде заявка да окаже сериозна съпротива на десеткратния шампион в Монте Карло.

Началният удар обаче се оказа ахилесовата пета на българина в този мач. Освен че не си помагаше с първи сервиси - само 56% в първия сет, той допусна цели пет двойни грешки в тази първа част. Две от тях дойдоха в най-лошия възможен момент - когато световният №5 сервираше за оставане в света при 4:5.

Надал се възползва от ситуацията и реализира втори пробив, който му осигури спечелването първата част. Във втория сет Димитров беше бледа сянка на тенисиста, който създаде огромни трудности на лидера в световната ранглиста в първия един час.

Непредизвиканите грешки от ракетата на българина заваляха с пълна сила. Той не спечели нито една точка в първите си две подавания и допусна два пробива на нула, въпреки че вкара цели 85% от първите си сервиси.

Шампионът от финалите на АТП спря серията на Надал за 1:5. След още един гейм на нула обаче носителят на 16 титли от Големия шлем сложи точка на спора след 91 минути игра и се класира за 12-ия си финал в Монте Карло.

Димитров завърши мача с 39 непредизвикани грешки - 16 от форхенд, 18 от бекхенд и пет двойни, при само девет печеливши удара. Надал пласира шест уинъра, но направи почти два пъти по-малко непредизвикани грешки - 21, 15 от които в първия сет.

Българският тенисист спечели само 11 точки във втория сет, в който 20 от 26-те точки на лидера в световната ранглиста дойдоха след непредизвикани грешки на съперника.

Надал записа четвърта поредна победа срещу Димитров и тринадесети последователен успех на червени кортове. Испанецът се намира в серия от 34 поредни спечелени гейма на любимата си настилка.

В опит да спечели 11-ата си титла в Монте Карло Надал ще се изправи срещу победителя от мача между Александър Зверев и Кей Нишикори. Ако триумфира в княжеството, световният №1 ще изравни рекорда на Новак Джокович от 30 трофея в турнирите от сериите "Мастърс".

Димитров приключва най-доброто си участие в Монте Карло с 360 точки за световната ранглиста. Той ще остане под №5 в световната ранглиста, но ще се доближи само на 45 точки от четвъртия Марин Чилич.

Следващата седмица българският тенисист ще участва в турнира от категория "АТП 500" в Барселона. Той ще почива в първия кръг като поставен под №2, а първият му съперник ще е победителят от мача между Филип Колшрайбер и Жил Симон.

dnevnik.bg