Манчестър юнайтед" достигна финала в турнира за Купата на футболната асоциация след впечатляващ обрат срещу "Тотнъм". "Червените дяволи" надделяха с 2:1 на "Уембли" и могат да спасят сезона след провала в първенството, както и ранното отпадане в Шампионската лига.

"Тотнъм" поведе още след 11 минути игра, след като Деле Али се разписа, но 15 минути по-късно "Юнайтед" изравни чрез Алексис Санчес. Обратът стана факт в 62-ата минута, когато точен беше Андер Ерера.

"Червените дяволи", които са 12-кратен носител на ФА къп ще участват за 20-и път в мача за титлата, изравнявайки по този показател "Арсенал". "Артилеристите" имат 13 трофея от надпреварата и са рекордьор. "Юнайтед" игра за 29-и път в полуфиналите и записа 20-а победа.

За "Тотнъм" това беше осма поредна загуба в полуфинал. "Шпорите" не са се класирали на финал в надпреварата от 1991 година, когато триумфираха за последен път с най-старото отличие в света.


"Тотнъм" започна по-добре срещата, като бързо овладя средата на терена. "Шпорите" играеха с Кристиан Ериксен много близо до вътрешните халфове, а Дели Али и Сон помагаха на Хари Кейн.

В 11-ата минута Ериксен успя да се освободи, намери в наказателното поле Али и той не беше затруднен да открие резултата.

Натискът на "Тотнъм" продължи още малко и след 15-ата минута "Юнайтед" успя да изнесе играта в по-предни позиции. С основна заслуга беше Пол Погба, който започна да се прибира по-дълбоко и да изнася топката. Французинът надделя над Муса Дембеле в персоналния двубой няколко пъти.

В 24-ата минута именно Погба открадна от белгиеца до страничната линия, центрира остро и с красив удар с глава Алексис Санчес изравни резултата. Чилиецът се беше пласирал отлично между Ян Вертонген и Бен Дейвис и засече топката.

За Санчес това беше осми гол в осем мача на "Уембли". Чилийският нападател е отбелязал половината от тях в три полуфинала във ФА къп.

До края на първата част нови голове не паднаха, а след почивката "Юнайтед" започна да играе по-предпазливо. Футболистите на Жозе Моуриньо се групираха в средата на терена, за да не позволят на "Тотнъм" да преминава лесно. Това принуди "шпорите" да играят повече с дълги топки, което пък не им носеше успех.

В 62-ата минута "Юанйтед" нанесе своя удар, вкарвайки втори гол. Лукаку получи подаване отдясно, отклони топката към Ерера и испанският халф с плътен изстрел я прати в мрежата.

До края на двубоя инициативата беше изцяло в отбора на "Тотнъм", но футболистите в бяло успяха да отправят само един точен удар. Хари Кейн остана изолиран в предни позиции, а в последните минути зачестиха грешките при изнасянето на топката. Дори включването на Лукас Моура и Ерик Ламела не успя да промени играта на "шпорите".

"Щастливи сме разбира се заради това, че сме на финал. В този клуб се броят само титлите и купите, нищо друго, затова се радвам много", каза след двубоя Андер Ерера.

С класирането на финал Жозе Моуриньо има шанс да спечели пореден трофей с "Юнайтед" след "Къмюнити шийлд", Купата на лигата и Лига Европа, които завоюва през миналия сезон. Специалния може да стане и едва третия мениджър, триумфирал в надпреварата с два различни отбора.

До момента единствените двама с подобно постижение са Хъбърт Чапмън с "Хъдърсфийлд" и "Арсенал" (1922 и 1930 г.), както и Били Уокър с "Шефилд уензди" и "Нотингам" (1935 и 1959 г.). Моуриньо изведе "Челси" до ФА къп през 2006 г.

В другият полуфинал в неделя един срещу друг се изправят "Челси" и "Саутхемптън".

dnevnik.bg