Световният шампион по снукър за последните две години Марк Селби отпадна изненадващо още в първия кръг на тазгодишния турнир. Веселякът от Лестър отстъпи с 4:10 фрейма пред Джо Пери и се препъва за четвърти път на първото стъпало в "Крусибъл" след 2005, 2008 и 2011 г.

Резултатът беше предопределен, след като Пери поведе с 4:0, а първата сесия приключи при резултат 7:2. Селби нито за момент не можа да покаже познатото си ниво и във вечерната сесия стигна само до два фрейма в своя полза.

Пери, чието най-добро представяне в "Крусибъл" е полуфинал през 2008 г., трябваше да премине през квалификациите, след като е №22 в световната ранглиста в момента. Джентълменът, както е известен 43-годишният англичанин ще срещне във втория кръг победителят от мача между Марк Алън (№16) и квалификанта Лиъм Хайфилд.

"Много се радвам, когато играеш срещу световния шампион трябва да си на най-доброто си ниво. Разбира се отчитам, че имах и доста късмет, но като цяло съм доволен", каза Пери.


Той обясни, че е сдържал емоциите си и не се е радвал бурно, заради голямото уважение, което има към Селби.

Пери направи седем серии от 50 или повече точки и един сенчъри брейк в мача от 109 точки. Той завърши с 92% успеваемост при вкарване срещу 88 за Селби. Пери имаше предимство и при дългите удари – 68 срещу 47%.

"През последните четири години имах много успехи тук в "Крусибъл", така че не мога да се оплаквам. Никога не е приятно да напуснеш турнира толкова рано, но не играх добре. Когато изтеглих Джо не бях доволен, защото той е много добър играч и в моите очи той е в топ 16, знаех, че ще ми създаде проблеми", каза Селби.

След първата сесия проблеми има и Рони О’Съливан. Петкратният шампион изостава с 3:6 от Стивън Магуайър. Същият е резултатът в мачовете между Али Картър и Греъм Дот, и Марко Фу – Лю Хаотян. Кайрън Уилсън пък води със 7:2 срещу Матю Стивънс.

dnevnik.bg