Кенийката Вивиан Черуйот спечели тазгодишното издание на Лондонския маратон. Тя пробяга дистанцията за 2:18.31 часа, което е най-доброто ѝ постижение в маратони. Черуйот обаче остана на повече от три миути след рекорда на Пола Радклиф, поставен през 2003 г. (2:15.25 часа).

Постижението на Черуйот е четвърто най-добро в историята на Лондонския маратон. За кенийката, която е олимпийски шампион на 5000 метра, това беше едва второ участие в английската столица след това преди 12 месеца, когато завърши четвърта.

Втора и трета след Черуйот бяха друга кенийка Бригид Косгей (2:20.13 часа) и представителката на Етиопия Тадалеш Бекеле (2:21.30).

Преди състенизанието три участнички започнаха с надежди да подобрят рекорда на Радклиф. Освен Черуйот това бяха Мери Кейтани и Тирунеш Дибаба. Кенийката Кейтани дори се движеше по график, но във втората част на дистанцията загуби темпо и завърши едва четвърта.

При мъжете победата за трети път грабна Елиуд Кипчоге от Кения. 33-годишният бегач, който е олимпийски шампион от маратона в Рио де Жанейро победи в оспорвана конкуренция Тола Шура Китата от Етиопия и Мо Фара от Великобритания.

Кипчоге наложи много високо темпо и се движеше по график да подобри световния рекорд в маратона, но накрая забави, обяснявайки това с по-високите температури. Резултатът на кениеца беше 2:04.16 часа, което е със 79 секунди по-бавно от рекорда на сънародника му Денис Кимето.

Етиопецът Китата завърши на 33 секунди след Кипчоге.

Четирикратният олимпийски шампион на 5000 и 10 000 метра Фара подобри рекорда на Великобритания, но не успя да се пребори за победата. През миналата година Фара сложи край на кариерата си на пистата, но се насочи към маратоните.

Той постигна 2:06.21 часа, подобрявайки досегашното върхово постижение на Стив Джоунс, което се задържа 33 години.

dnevnik.bg