За втора поредна година "Челси" се класира във финала на Купата на футболната асоциация (ФА къп). Сините от Лондон, за които това е последен шанс да спасят сезона с трофей, надвиха с 2:0 "Саутхемптън" във втория полуфинал на "Уембли".

Попаденията отбелязаха централните нападатели на лондончани Оливие Жури в 46-ата и Алваро Мората в 82-ата минута.

Участието на финал ще бъде 13-о за "Челси" в историята на ФА къп. Сините имат седем трофея от надпреварата и пет загуби във финалния двубой. Преди 12 месеца "Челси" отстъпи на "Арсенал". Последният трофей от ФА къп на отбора е от 2012 г.

Във финала "Челси" ще срещне "Манчестър юнайтед", който в събота победи "Тотнъм" с 2:1 след впечатляващ обрат. "Челси" и "Юнайтед" не са се срещали във финал на ФА къп от 2007 г., когато беше и първият мач на новия "Уембли", тогава сините спечелиха с 1:0. Двубоят ще бъде на 19 май на "Уембли".

Първата част не предложи нищо интересно, като изненадващо "Челси" не успя да отправи нито един точен удар към вратата на "светците". Отборът на Антонио Конте действаше някак мудно и нищо е предни позиции не се получаваше.

Паузата между двете полувремена обаче преобрази сините. Точно 28 секунди след подновяването на играта "Челси" излезе напред в резултата след феноменален гол на Оливие Жиру. Нападателят получи топката от Еден Азар, справи се с трима защитници на "Саутхемптън", буквално слаломирайки между тях, преодоля и вратаря Маккарти и вкара – 1:0.

Последваха много силните минути за сините, които можеха спокойно да решат нещата в своя полза, но позволиха на "светците" да изнесат играта в предни позиции. Положения и пред двамата вратари не липсваха, но с напредване на минутите стана по-опасно пред Кабайеро.

Първо Чарли Остин изведе Шейн Лонг, но последният си поведе лошо и вместо да вкара, прати топката в аут. Малко по-късно Кабайеро с крак спаси удар на резервата Нейтън Редмънд.

В 80-ата минута Конте пусна на терена Алваро Мората и испанецът не чакаше дълго преди да остави отпечатък върху мача. Точно 86 секунди след появата си на игрището Мората вкара втори гол и подпечата класирането на финал.

Старата комбинация между Сесар Аспиликуета и Мората свърши работа отново. Защитникът центрира към далечната греда, където нападателят с №9 се извиси, стреля силно с глава и отбеляза втория гол.

До края на мача "Саутхемптън" опита да отговори, но се оголи сериозно в защита и това за малко не доведе до още голове. Най-добрият шанс беше пропуснат от Еден Азар, но неговият удар беше избит от голлинията от Уесли Худ.

dnevnik.bg