Нападателят на "Ливърпул" Мохамед Салах получи най-много гласове и беше избран за играч на сезона във Висшата лига. Египтянинът изпревари футболистите на шампиона "Манчестър сити" Кевин де Бройне, Давид Силва и Лерой Сане, вратаря на "Манчестър юнайтед" Давид де Хеа, както и нападателя на "Тотнъм" Хари Кейн.

Салах има 31 гола във Висшата лига дотук с оставащи четири мача до края на сезона. Общо за "Ливърпул" попаденията на египтянина са 41 в 46 мача. Салах е първият представител на Египет, който печели престижната награда.

"Надявам се да не съм последният. Това е огромна чест и се гордея с приза, защото работих много здраво", каза Салах.

Последният футболист на "Ливърпул", който спечели наградата, беше Луис Суарес през сезон 2013-2014. В последните три години неизменно играч на шампиона ставаше №1 – през 2014-2015 Еден Азар ("Челси"), 2015-2016 Рияд Марез ("Лестър") и 2016-2017 Н’Голо Канте ("Челси").

Наградата се връчва от Асоциацията на играчите и носи голям престиж, защото именно футболистите гласуват в нея.

Няколко дни по-рано беше обявен и отборът на сезона, в който отново очаквано Салах попадна. Там са още петима играчи на "Манчестър сити", Де Хеа, Хари Кейн, Маркос Алонсо от "Челси", както и Ян Вертонген и Кристиан Ериксен от "Тотнъм".

Скандал за имиджовите права на нападателя в Египет

В родината на Салах се разрази скандал около имиджовите му права. Причина за това стана рекламен договор на футболната федерация на Египет, която е поставила снимка на нападателя върху самолета, с който пътува националният отбор.

Адвокатът и агент на Салах Рами Абас обяви, че от федерацията нямат право да използват снимки на нападателя, защото той има отделни рекламни договори. 25-годишният футболист е лице на "Водафон" и като такъв имиджовите му права се държат точно от телекомуникационната компания.

Самият Салах обяви пълна подкрепа на агента си, който заплаши, че дори ще заведе дело.

Новината обаче се приема с притеснение в Египет. Такъв коментар направи бившият национал Ахмед Хосам Мидо. "Това не е добра новина преди световното първенство, защото другите футболисти ще се почувстват изолирани, което може да развали атмосферата", каза Мидо.

Според него футболната федерация на Египет има право да използва снимки на играчите за рекламни цели само ако те са четирима или повече на една снимка, но не и поотделно.

Дневник