В един сезон, в който останаха много далеч от най-добрите отбори в своите първенства, "Ливърпул" и "Рома" неочаквано извървяха пътя до полуфиналите в Шампионската лига, а жребият им предостави рядък шанс да се борят за най-престижния трофей в клубния футбол.

Английският отбор стигна до финалната четворка за пръв път от десет години насам, а в шест от предишните седем сезона дори не беше част от турнира. Италианският тим е част от четирите най-добри в Европа за пръв път от 34 години насам.

"Разбирам, че вероятно според много хора в този полуфинал трябваше да са "Барселона" и "Манчестър сити". Но не са, защото това е футболът. "Рома" направи това възможно, ние - също, и мисля, че двата отбора напълно го заслужават", каза мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп.

Тази вечер в 21.45 часа двата отбора излизат на стадион "Анфийлд" за първата част от битката на аутсайдерите. Реваншът на "Олимпико" в Рим е на 2 май. Другият полуфинален сблъсък противопоставя традиционните участници в тази фаза на турнира - "Реал" (Мадрид) и "Байерн", които играят на 25 април и 1 май.


"Ливърпул" и "Рома" се срещат в повторение на финала за Купата на европейските шампиони от 1984 г. Toгава английският отбор печели с дузпи на "Олимпико" в Рим и вдига четвъртата от петте си европейски купи, а италианският така и не повтаря постижението си.

Двата тима са изиграли още четири мача помежду си. През 2001 г. те бяха един срещу друг в осминафиналите на Купата на УЕФА. "Ливърпул" спечели с 2:0 в Рим с два гола на Майкъл Оуен и след загуба с 0:1 в реванша продължи напред. Впоследствие мърсисайдци спечелиха турнира след зрелищна победа над "Алавес" с 5:4 след златен гол.

Още следващия сезон "Ливърпул" и "Рома" се събраха във втората групова фаза на Шампионската лига. Първата среща в Рим завърши при нулево равенство, след което червените спечелиха с 2:0 на "Анфийлд" и продължиха към четвъртфиналите заедно с "Барселона".

"Ливърпул" ще бъде част от полуфиналите за десети път, като само два пъти е отпадал - при първото и при последното си участие във финалната четворка. През сезон 1964-65 червените са елиминирани от бъдещия шампион "Интер" след победа с 3:1 и загуба с 0:3 в реванша в Милано. Преди десет години английският отбор беше елиминирани от "Челси" след 1:1 на "Анфийлд" и поражение с 2:3 след продължения на "Стамфорд бридж".

За "Рома" предстои втори полуфинал в най-силния европейски клубен турнир след този с "Дънди юнайтед" през 1984 г. Тогава "вълците" от Рим губят първия мач в Шотландия с 0:2, но печелят реванша на "Олимпико" с 3:0.

"Рома" има само още четири полуфинала в Европа - срещу "Гурник" (Забже) в Купата на носителите на купи през 1970 г., срещу "Брьондби" в Купата на УЕФА през 1991 г. и срещу "Хибърниън" (1961 г.) и "Валенсия" (1963 г.) в Купата на панаирните градове. Италианците продължават в два от случаите - срещу датския и шотландския тим.

"Със строежа на новия стадион, който ще започне по-късно тази година, и с отбор, който достигна до полуфиналите на Шампионската лига за пръв път от 34 години, сега е вълнуващо време да бъдеш фен на "Рома", заяви президентът на "Рома" Джим Палота в понеделник при представянето на новия спонсорски договор с "Катар еъруейз".

Дневник