Хюстън рокетс" и "Юта джаз" се доближиха на една победа от втория кръг в плейофите на Националната баскетболна асоциация (НБА). Двата отбора спечелиха четвъртите мачове в сериите с "Минесота тимбъруулвс" и "Оклахома сити тъндър" и поведоха с 3:1.

"Хюстън", който завърши редовния сезон с най-добрите показатели в НБА, постигна убедителна победа със 119:100 при гостуването си в Минесота. Двата отбора изиграха много равностойно първо полувреме, което завърши само с точка аванс за "ракетите" - 50:49.

Гостите обаче изиграх впечатляваща трета четвърт, в която отбелязаха 50 точки и допуснаха само 20. След като преднината им достигна 35 точки, те намалиха темпото в последните минути и това даде шанс на "Минесота" да съкрати част от изоставането си.

Джеймс Хардън беше най-резултатен за победителите с 36 точки, 22 от които в третата четвърт. В нея градът беше точен при седем от десетте си изстрела от игра, а общо за двубоя отбеляза 12 коша от 26 опита. Той добави четири борби, четири откраднати топки и три асистенции.

Крис Пол добави 25 точки при 53% успеваемост в стрелбата от игра. Той реализира три тройки от пет опита и записа шест борби, шест асистенции и пет откраднати топки. Клинт Капела се отчете с дабъл-дабъл от 14 точки и 17 борби, като направи и четири чадъра. Ерик Гордън се включи от пейката с 18 точки, а Тревор Ариза приключи с 15.

За "Минесота" Карл-Антъни Таунс вкара 22 точки и взе 15 борби, а Дерик Роуз се включи от пейката със 17 точки, шест борби и четири асистенции. Двамата обаче направиха девет грешки от общо 16 за отбора, а целият състав на "Хюстън" завърши с едва шест. Джими Бътлър добави 19 точки, девет борби и пет асистенции за "горските вълци", а Андрю Уигинс остана с 14 точки.

"Хюстън" ще има възможност да приключи серията у дома на 26 април.

В другия мач, който се играе през изминалата нощ, "Юта" спечели категорично и второто си домакинство срещу "Оклахома сити". След успеха със 115:102 в третия мач този път "джазмените" се наложиха със 113:96.

"Оклахома сити" започна по-добре двубоя и спечeли първата четвърт с 30:24. Гостите водеха почти до края на втората част, когато позволиха на домакините да запишат серия от 11:3 и да поведат с шест 58:52. С основна заслуга за серията беше Джо Ингълс, който вкара три тройки в рамките на 86 секунди.

След почивката "Юта" продължи да играе по-добре и постепенно да увеличава преднината си. Тя достигна 21 точки в края на третата четвърт и "джазмените" нямаха никакви проблеми да я поддържат до края.


Новобранецът Донован Мичъл отново блестеше с пълна сила за "Юта". Той завърши с 33 точки, седем борби и четири асистенции. Ингълс добави пет тройки и общо 20 точки. Руди Гобер записа дабъл-дабък от 16 точки и десет борби, а Рики Рубио се отчете с 13 точки, осем асистенции и шест борби.

За "Оклахома Сити" Пол Джордж отбеляза 32 точки, а Ръсел Уестбрук завърши с 23 точки, 14 борби и три асистенции. Двамата обаче комбинираха 23 пропуска от 39 стрелби от игра и направиха цели 11 грешки. Голямото разочарование в състава беше Кармело Антъни, който пропусна всичките си шест опита от тройката, вкара само пет коша от 18 стрелби и завърши с 11 точки.

Петият мач от серията е в Оклахома сити на 26 април.

Дневник