Собственикът на "Левски" Спас Русев призова държавата да помогне на "грандовете в София" да изградят модерни бази и съоръжения. Според него наличието на съвременни стадиони е ключово в борбата с футболното хулиганство, защото ще доведе до по-строг пропускателен контрол.

"Държавата трябва да подпомогне основните клубове или така наречените грандове в София да изградят съвременна и модерна база, защото тези два клуба имат най-голямата фенска маса, техните мачове са най-посещавани и съответно техните стадиони трябва да отговарят на всички съвременни мерки за сигурност", каза Русев пред "Нова телевизия", визирайки "Левски" и "ЦСКА-София" на Гриша Ганчев.

Повод за интервюто със собственика на "Левски" беше инцидентът, при който служителка на жандармерията едва не загуби окото си заради бомбичка, хвърлена от фен на сините. По думите на Русев спирането на "войната по стадионите" не може да стане без "активната намеса на държавата".

"Грижата е комбинация между държавата, футболния съюз и клубовете. Не може ние да искаме от клубовете да бъдат отговорни за абсолютно всичко. Не е възможно. Те няма как да го направят. Нямат този финансов ресурс. Освен това ние даже не сме създали примера как да бъде с националния стадион. Нещо, което ние да следваме", продължи Русев.

Според него основната причина за инцидентите по стадионите е лошата инфраструктура. "То са комплекс от мерки. Първото, в което значително изоставаме, е самата инфраструктура. Ние имаме изключително лоши футболни съоръжения. Даже националният ни стадион е далеч от съвременните изисквания за сигурност и за всички онези средства, с които в днешното време разполагаме - камери за разпознаване, пропускателна система и т.н."

Русев призова "нещата леко да се разграничават" и да не се налагат санкции на клубовете, а да се търси индивидуалната отговорност. "На тези хора, които го причиняват, защото те не представляват широката маса от фенове. Един клуб като "Левски" има стотици хиляди и в същото време те стават жертва на поведението на 10-15."

"Не трябва да създаваме това усещане, че футболният мач е нещо лошо. Като дете баща ми ме е водил на мачове, стадионите са били пълни, не е имало никакви димки и въпреки това имаше адреналин. Усещането, че футболният мач е нещо лошо, е най-голямата беда, която се случи върху футбола и клубовете в България", допълни собственикът на "Левски".

Дневник