Германия представи във вторник официалната си кандидатура за домакин на европейското първенство през 2024 г. Германският футболен съюз (DFB) обяви, че ще предложи "перфектна организация и атмосфера, каквато подобава на такъв турнир".

За последно страната беше домакин на голям футболен форум през 2006 г., когато прие световното първенство.

До момента единствената друга страна, която е обявила кандидатурата си за шампионата след шест години, е Турция. Германия обаче е фаворит. Победителят ще бъде обявен на 27 септември от УЕФА.

"Нашата оферта е отлична и вярваме, че можем да организираме идеално турнира", каза президентът на DFB Райнард Гриндел. Той беше в централата на УЕФА в Нион заедно с бившия капитан на националния отбор Филип Лам. "Евро 2024 в сърцето на Европа ще даде възможност на всички участници да получат възможно най-добрата подкрепа от своите фенове", каза още Гриндел.

Световното първенство през 2006 г. беше много успешно. Тогава се направиха редица нови стадиони в страната, а посещаемостта на шампионата беше много висока.

"Като играч участвах на световното през 2006 г. Сигурен съм, че отново ще почувстваме онзи велик ентусиазъм, какъвто имаше и тогава. Германия може да създаде дух на солидарност в цяла Европа чрез футбола", каза Лам, който сложи край на кариерата си през 2017 г..

Dnevnik.bg