Ливърпул" изживя нова незабравима европейска вечер и се засили към финала в Шампионската лига. Английският отбор спечели с 5:2 срещу "Рома" в първия мач от полуфиналите.

Воденият от Юрген Клоп отбор обаче напусна терена със смесени чувства, след като до 81-ата минута водеше с пет гола. Накрая италианците намалиха и съхраниха надеждите си за търсене на нов исторически обрат, какъвто постигнаха срещу "Барселона" в четвъртфиналите.

Мохамед Салах направи поредното си зрелищно шоу. Египетският национал вкара първите два гола и подаде за следващите два. С два гола и две асистенции се отличи и Роберто Фирмино, а петото попадение беше дело на Садио Мане.

Отпускане в последните минути позволи на "Рома" да върне два гола чрез Един Джеко и Диего Пероти от дузпа.

Мачът на "Анфийлд" беше вълнуващ с красив футбол и много положения пред двете врати. "Ливърпул" беше по-дейният отбор и заслужено триумфира.

В петата минута Фирмино получи добро подаване, но не се възползва. В 14-ата Александър Коларов стреля мощно от разстояние и изненада Лорис Кариус, който докосна леко топката и тя срещна гредата.

Мане направи два пропуска от чисти позиции в средата на първата част. Впоследствие дойдоха минутите на Салах. Най-напред в 36-ата египтянинът пое топката, застана в добра позиция и с впечатляващо изпълнение прати топката в горния десен ъгъл на вратата на съперника, за да даде преднина на отбора си.

Малко по-късно Деян Ловрен стреля с глава, но улучи гредата. В последните секунди на първата част "Ливърпул" направи скоростна атака, при която Фирмино изведе Салах, а той за втори път вкара срещу бившия си отбор, като отново в знак на уважение не се зарадва.

След почивката "Ливърпул" продължи вдъхновено и до средата на второто полувреме вкара още три пъти. В 56-ата минута Салах подаде от дясно и този път Сане отблизо отбеляза.

При сходно положение пет по-късно египтянинът пусна пред вратата и Фирмино направи резултата 4:0. Шоуто на домакините продължи и в 69-ата минута след ъглов удар Фирмино се измъкна и с глава увеличи преднината на отбора си.

Клоп реши да направи промяна и в 75-ата извади Салах. По това време "Рома" започна да се надига и да създава положения. След две възможности пред вратата на "Ливърпул" се стигна до гола на Един Джеко в 81-ата минута. Тогава босненецът получи в наказателното поле, овладя на гърди и отблизо се разписа.

Секунди след това "Рома" получи дузпа за игра с ръка на Джеймс Милнър. Пероти изпълни точно и намали изоставането на отбора си, като върна надеждите за ново чудо на "Олимпико". В предния кръг "вълците" загубиха с 1:4 от "Барселона" като гост, но след 3:0 у дома поднесоха голямата изненада и продължиха към полуфиналите.

Дневник