Сблъсък на гиганти - така беше определен вторият полуфинал в Шампионската лига, който противопоставя "Байерн" (Мюнхен) и "Реал" (Мадрид). Два от фаворитите за крайния успях се срещат на крачка преди финала, а първата арена на този сблъсък е "Алианц арена" в Мюнхен.

Двата отбора са се изправяли 24 пъти един срещу друг, като до момента балансът е абсолютно равен - по 11 победи, а два мача завършиха наравно. Психологическото предимство е на страната на "Реал", който преди 12 месеца успя успя да отстрани баварците във фазата на четвъртфиналите.

За "Байерн" спомените са горчиви, след като в последните си шест опита баварците не успяха да се справят с "Реал". Последният успех за германския шампион датира от преди шест години, а от тогава последва пълна доминация на европейския шампион за последните два сезона.

Мачът ще бъде по-специален и за Хамес Родригес, който е собственост на "Реал", но играе като преотстъпен на "Алианц арена". Колумбийският плеймейкър гори от желание да докаже на треньора на мадрдичани Зинедин Зидан, че бее отпратен незаслужено.

Оръжието на "Байерн" - непобедим у домакини

С 19 победи и само три равенства на "Алианц арена" домакинската форма е това, което дава най-сериозни надежди на баварците в предстоящия сблъсък. "Байерн" ще се надява на солиден мач вкъщи, който да даде предимство на момчетата на Юп Хайнкес.

Първата задача ще бъде да не се допуска гол, след което да се мисли колко по-голям аванс да се натрупа преди реванша на "Сантяго Бернабеу". "Байерн" е убедителен у дома и в Шампионската лига, като последната домакинска загуба в турнира е именно от "Реал" - на 12 април 2017 г.

Треньорът на баварците Юп Хайнкес демонстрира самочувствие преди мача и обясни, че "Реал" няма предимство пред германския шампион. Опитният специалист добави, че има добро предчувствие.

"Изправял съм се срещу велики треньори и казвам, че съм голям фен на Зидан - и преди като футболист, и сега като наставник. Харесва ми как играе отборът му. На пейката той е доста спокоен, което показва, че следи всичко без излишни емоции. Такъв беше и като футболист. Той е отличен пример за треньор", каза Хайнкес.

Колегата му Зидан смята, че сблъсъкът няма да се реши в първия мач, но гостуването в Германия трябва да се изиграе много умно.

"Ще бъде важно каква ще е изходната ни позиция след гостуването в Германия, но за нас е добре, че сме домакини във втория мач. Тогава ще знаем какво ни е нужно", каза Зидан.

Може ли да бъде спрян Роналдо

Най-голямото притеснение за баварците е Кристиано Роналдо и формата му. След колебливото начало на сезона португалецът вече има 42 гола в 39 мача във всички турнири, а в Шампионската лига не пропуска да се разпише във всеки един двубой от надпреварата. Роналдо се е разписал в последните 12 мача, в които е играл във всички турнири, което е доказателство се прекрасната му форма.

"Роналдо е страхотен футболист, няма да изненадам никого, но той не е единственият, за който да внимаваме. В нашия състав също има играчи на световно ниво, за които "Реал" трябва да мисли", каза Хайнкес.

Защитникът на "Байерн" Йошуа Кимих, който най-вероятно ще трябва да пази носителя на "Златната топка" също говори за класата на Роналдо. Въпреки това младият играч каза, че не се страхува от нападателя на "Реал".

Роналдо има девет гола срещу "Байерн" в Шампионската лига, като това е един от любимите му съперници в турнира.

През миналата година нападателят вкара пет гола в четвъртфиналите и имаше основен принос "Реал" да отстрани баварците. В първия мач на "Алианц арена" Роналдо се разписа два пъти и "Реал" победи с 2:1, а на реванша редовното време завърши 1:2 отново след гол на португалеца. В последвателите продължения той вкара два пъти в рамките на четири минути – 105-а и 109-а, за да наклони везните в полза на тима си.

"Те със сигурност помнят какво направи Роналдо и съм убеден, че ще са по-вниманителни с него. Ние обаче имаме достатъчно силен отбор, който е доказал, че винаги може да вкара и то чрез всеки", коментира Зинедин Зидан.

Дневник