Григор Димитров започна с победа участието си на турнира от сериите АТП 500 в Барселона. Българският тенисист надделя убедително над французина Жил Симон 6:2, 6:1 само за час и 22 минути.

Световният №5 показа добра форма и за първи път победи Симон на червени кортове. До този момент Димитров нямаше дори спечелен сет срещу френския ветеран на клей кортове. Победата е трета поредна за Димитров срещу Жил Симон и общо четвърта в девет изиграни мача.

Въпреки победата статистиката на Димитров по никакъв начин не впечатли, след като българинът допусна пет двойни грешки в мача срещу само две на опитния Симон. Във втория сет Димитров имаше големи проблеми с вкарването на първия си сервис и само 39% от него влезе в полето.

В третия кръг Димитров ще се изправи срещу тунизиеца Малек Джазири. Той заема 88-о място в световната ранглиста, но българинът не пази добри спомени от единствената им среща. През февруари Димитров се срина срещу Джазири и загуби на старта на турнира в Дубай.

Българският тенисист спечели първата част за 43 минути. Димитров започна малко нервно, но след това вдигна оборотите и не срещна големи проблеми с играта на Симон. Световният №5 загуби само шест точки при първия си сервис и защити всички три точки за пробив, които даде на съперника си.

Макар да нямаше толкова висок процент на вкаран първи сервис (само 56%), Димитров нямаше чак толкова големи проблеми.

Много важен момент беше в петия гейм, когато Димитров сервираше, но рано изостана с 0:40. Той се събра и спечели подаването си, което даде и огромно психологическо преимущество на българина.

След като спаси трите точки за пробив Димитров на свой ред взе подаването на Симон. Българинът затвърди пробива, а след това отново взе подаването на французина, за да спечели и първия сет.


Серията от поредни геймове се увеличи и в началото на втория сет, когато Димитров продължи с отличното представяне. Поставеният под №2 в схемата поведе с 3:0 само за 15 минути, когато най-накрая Симон успя да спечели подаването си. Френският ветеран спря серията на Димитров на седем поредни гейма, но за обрат беше прекалено късно.

Последва маратонски гейм, в който имаше пет равенства, а Димитров четири пъти стигаше до точка за пробив, преди най-накрая да успее да вземе подаването на своя съперник и да поведе с 5:1.

След това българинът спечели убедително сервис гейма си и се класира за третия кръг на надпреварата.

Междувременно Кей Нишикори, който игра финал преди няколко дни в Монте Карло напусна надреварата в Барселона. Японецът загуби първия сет срещу Гийермо Гарсия-Лопес с 3:6 и се отказа заради болки в китката.

Дневник