Бившият №1 в света Новак Джокович допусна изненадваща загуба от Мартин Клижан още в първия кръг на турнира в Барселона. Сръбският тенисист отстъпи пред словака в трисетова битка 2:6, 6:1, 3:6 след 1.41 часа. След поражението Джокович има баланс от пет победи и пет загуби от началото на годината. През 2018 г. носителят на 12 трофея от Големия шлем нито веднъж не е прескачал фазата на осминафиналите.

За пръв път в кариерата си Джокович губи от Клижан, срещу когото имаше четири победи. Досега обаче те никога не се бяха изправяли един срещу друг на клей.

В третия кръг на турнира от сериите АТП 500 словакът ще се изправи срещу представителя на домакините Фелисиано Лопес. Испанският ветеран победи Душан Лайович.

"Беше много труден мач, знам, че Ноле се завръща след контузия и е гладен за успехи. Със сигурност той ще бъде много силен след няколко седмици, но сега просто не игра перфектен тенис. Все пак победа си е победа и аз съм много щастлив", каза Клижан след мача.

Словакът обясни, че сега е бил идеалният момент да срещне бившия №1 в света.

Джокович завърши двубоя със 79% вкаран първия сервис и спечели 71% от точките, които бяха разиграни, но това не му позволи да вземе и мача. Въпреки петте аса, които реализира, сърбинът допусна много сериозни грешки, а кондицията му не беше на нужното ниво. От другата страна на мрежата Клижан се представи много добре и игра вдъхновено.

Единствено във втория сет Джокович беше на познатото си ниво, когато пречупи Клижан само за 27 минути. В останалата част от мача преимуществото беше на страната на словака.

Отпадането на Джокович е поредната изненада на турнира в Барселона. Преди това Кей Нишикори напусна след контузия, отказвайки се след само един сет игра срещу Гийермо Гарсия-Лопес. Хьон Чун пък дори не излезе на корта. Досега и трите отпадания са в горната част на схемата, където водач е 10-кратният шампион в каталунската столица Рафаел Надал.

Поставеният под №2 в тунира Григор Димитров се класира убедително за третия кръг след победа над Жил Симон.

Дневник