Цунами от уредени мачове и значителни проблеми с почтеността се наблюдават в ниските нива на тениса. Това е основното заключение в дългоочаквания доклад за корупция в този спорт, чийто междинен вариант беше представен днес след двегодишно разследване.

Независимата комисия по случая обяви, че не са установени доказателства за прикриване на нередности както от ръководните органи в тениса - Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП), Женската тенис асоциция (WTA), Международната федерация по тенис (IТF) и Борда на Големия шлем. Няма данни за злоупотреби и от Tennis Integrity Unit (TIU) - звеното, което следи за уговорени срещи и корупция в този спорт.

Разследването беше поръчано от четирите ръководни организации, след като в началото на 2016 г. Би Би Си и Buzz Feed News обявиха, че имат доказателства за манипулиране на резултати на най-високо ниво.

Според информацията 16 състезатели от топ 50 през последното десетилетие са били свързани с уреждането на мачове, включително шампиони в турнирите от Големия шлем. Твърдеше се, че осем от заподозрените са участвали в Australian Open 2016.

Разследването не е установило "широкоразпространена корупция по високите нива на тениса". Няма данни и топ тенисисти да са замесени в уредени мачове. В доклада все пак се посочва, че "съществуват доказателства за някои проблеми" и в елита на спорта, включително в Големия шлем и турнири от световния тур на АТП.

"Проблемите с почтеността са най-големи, където финансовите ресурси на турнирите са най-ниски", казват авторите на междинния доклад. Те посочват, че зависимостта се определя от разходите, перспективите за напредък, публичния интерес и вниманието.

Разследването е установило, че "сезонът на уредените мачове" е от октомври до края на календарната година, когато "има следи за по две-три манипулирани срещи на ден" в състезанията от календара на ITF. Турнирите от сериите "Фючърс" при мъжете са най-проблематичните, особено тези в Източна Европа.

Според доклада развитието на онлайн залаганията и доставянето на официални данни за резултати на живо са изострили проблема. Един от най-разпространените методи за манипулиране на срещи е съдиите да забавят обновяването на резултатите на официалните си таблети или да въвеждат несъществуващи равенства във вече приключили геймове. По този начин се дава възможност на залагащите да разберат изхода от точки и геймове, преди да бъдат спрени залозите за тях.

Авторите на доклада препоръчват на ITF да приключи споразумението си за продажбата на информация на живо от турнирите от сериите "Фючърс". Друга от препоръките е да се преустанови практиката компании за залагания да са спонсори в тениса и особено на турнири.

Независимата комисия обаче отправи и критиките към големите ръководни организации в мъжкия тенис - АТП и Борда на Големия шлем. Част от разследванията на турнирите от Големия шлем са счетени за "недостатъчни", а други - за "неподходящи и неефективни, което е довело до пропуснати възможности".

В същото време се посочва, че АТП се е провалила в задачата си да "изстиска всичко от потенциални следи, преди да приключи разследванията". Критики са отправени и към отдела по почтеността - Tennis Integrity Unit, който според авторите на доклада трябва да бъде "реорганизиран и реформиран".

"Няма лесни или опростени решения, но тенисът трябва да ограничи пазарите за залагания, които в крайна сметка водят до проблема, както и да подобри системите за предотвратяване и отстраняване на нарушенията, както и за тяхното откриване и санкциониране, когато се случат", се казва още в междинния доклад.

В същото време Tennis Integrity Unit благодари на комисията за работата им и се похвали, че няма данни за корупция сред ръководните органи в тениса. "Сега нашият основен приоритет е да осигурим информацията, поискана от комисията, като внимателно разгледаме, обмислим и отговорим на отправените препоръки преди публикуването на финалния доклад", допълниха от TIU.

dnevnik.bg