„Реал" (Мадрид) направи голяма крачка към финала на Шампионската лига след победа с 2:1 срещу "Байерн" в Мюнхен. Баварците откриха резултата чрез Джошуа Кимих в 28-ата минута, но допуснаха обрат след попадения на Марсело и Марко Асенсио.

"Байерн" изигра много силно първо полувреме, което обаче се разви по кошмарен начин за домакините. Те пропуснаха отлични шансове да поведат с 2:0, допуснаха изравнителен гол минута преди почивката, а освен това трябваше да извършат две принудителни смени заради контузии.

"Реал" отстъпваше игрово през по-голямата част от двубоя. Тимът на Зинедин Зидан обаче се възползва от грешките и пропуските на съперника, за да постигне отличен резултат преди реванша на "Сантяго Бернабеу" на 1 май.

"Реал" записа рекордна 150-а победа в Шампионската лига. Кристиано Роналдо, който за пръв път през този сезон не успя да вкара гол в най-силния клубен турнир, подобри рекорда за най-много спечелени мачове от един играч. Португалецът вече има 99 - с една повече от дългогодишния вратар на белите Икер Касияс.

"Байерн" заложи на очакван стартов състав. Свен Улрайх застана на вратата, а пред него действаха Джошуа Кимих, Джером Боатенг, Матс Хумелс, Рафиня, Хави Мартинес, Хамес Родригес, Ариен Робен, Франк Рибери, Томас Мюлер и Роберт Левандовски.

Кристиано Роналдо беше поставен на върха на атака на "Реал", а Иско и Лукас Васкес - на двете крила. Тони Кроос, Лука Модрич и Каземиро бяха обичайната тройка в центъра на терена, а Дани Карвахал, Рафаел Варан, Серхио Рамос и Марсело оформиха титулярната четворка в отбрана пред Кейлор Навас.

Мачът започна вихрено и "Байерн" създаде възможност за гол само след 20 секунди игра. Карвахал допусна грешка, а Алкантара центрира отдясно към Мюлер. Германският национал обаче не успя да направи добър контакт с топката.

В третата минута баварците поискаха дузпа за игра с ръка на Карвахал, но реферът Бьорн Кауперс правилно подмина претенциите им. "Реал" отговори със скоростна атака отляво, но Васкес не успя да достави добро центриране.

След бурното начало играха се успокои и двата отбора започнаха да действат доста предпазливо. В осмата минута "Байерн" трябваше да направи принудителна смяна. Робен се контузи и вместо него се появи Тиаго Алкантара.

В 28-ата минута тактиката на "Байерн" даде резултат. Баварците хванаха съперника на контраатака и откриха резултата. Кимих получи огромно пространство по десния след подаване на Хамес, напредна към вратата и с изстрел в близкия ъгъл изненада Навас, който очакваше центриране.

След гола последваха много силни минути за "Байерн". Домакините обаче получиха и втори удар, след като трябваше да извършат още една принудителна смяна. Този път се контузи Боатенг, а на негово място влезе Никлас Зюле.

В 34-ата минута Рибери направи огромен пропуск пред вратата на "Реал". Той беше изведен очи в очи с Навас, но направи много нескопосано първо докосване и пропиля чудесната възможност за втори гол.

В края на полувремето домакините изпълниха поредица от корнери, при които попадението висеше на косъм. Хумелс не сполучи с акробатичен удар отблизо, а Рамос се намеси решаващо след мощен шут на Мюлер, който щеше да влети в мрежата.


След като в продължение на 44 минути нито веднъж не застраши реално Улрайх, "Реал" изравни резултата минута преди почивката.

Защитата на "Байерн" не се справи с центриране на Карвахал и топката попадна в Марсело, който с перфектно насочен удар с левия крак намери далечния долен ъгъл.

В добавеното време на първата част се стигна до още две напрегнати ситуации пред Навас. Костариканецът първо се справи с коварен удар с глава на Левандовски, а малко след това Мюлер стреля неточно от добра позиция.

Зидан потърси промяна на почивката и смени Иско с Асенсио. "Байерн" обаче започна по-добре и второто полувреме. В 50-ата минута Рибери проби отляво и центрира от аутлинията, но Варан отклони топката пред връхлитащия на празна врата Мюлер.

Седем минути по-късно груба грешка на Рафиня доведе до втори гол за "Реал". Левият бек подари топката на Асенсио, който веднага комбинира с Васкес. Васкес напредна и върна топката към Асенсио, който с удар с левия крак в далечния ъгъл преодоля Урайх, останал очи в очи с вратаря.

В следващите минути "Байерн" натисна здраво, но Навас отрази няколко изстрела на Рибери. В 71-ата минута Роналдо прати топката в мрежата с красиво изпълнение, но попадението правилно беше отменено заради игра с ръка на португалеца. Четири минути по-късно Улрайх спаси удар на Карим Бензема, който влезе като резерва на изпитващия физически проблеми Карвахал.

До края на мача "Байерн" имаше няколко възможности да стигне до равенство. Най-добрата се откри пред Левандовски, който беше изведен сам срещу Навас от Корентин Толисо. Полският голмайстор на баварците обаче направи голям пропуск, пращайки топката покрай вратата.

Преди година двата отбора изиграха сходен първи мач помежду си в четвъртфиналите. Тогава "Байерн" отново поведе в средата на първото полувреме, но допусна обрат и загуби с 1:2 на "Алианц арена".

Баварците спечелиха реванша с 2:1 и стигнаха до продължения. В тях "Реал" отбеляза три гола и продължи към финала след спорно съдийство и червен картон на Артуро Видал в края на редовното време.

dnevnik.bg