Григор Димитров се изправя днес срещу тунизиеца Малек Джазири в трети кръг от турнира на червени кортове в Барселона. Победителят oт този мач ще се класира за четвъртфиналите на надпреварата от категория "АТП 500", където ще срещне испанеца Пабло Кареньо Буста или французина Адриан Манарино.

Двубоят между Димитров и Джазири е втори на централния корт "Рафа Надал" и ще започне най-рано в 13.30 часа. Днешната програма стартира в 12.00 часа, когато един от големите претенденти за титлата Доминик Тийм излиза срещу чеха Йозеф Ковалик, който влезе в турнира като "щастлив губещ" от квалификациите.

Димитров и Джазири ще се срещнат за втори път. Българският тенисист ще търси реванша за сензационната загуба, която допусна срещу тунизиеца още в първия си мач от турнира в Дубай през февруари.

Световният №5 беше водач в основната схема и десетина дни по-рано беше достигнал до финала в Ротердам. Джазири, който тогава заемаше 117-ото място в ранглистата и участваше с "уайлд кард", обаче сътвори неочакван обрат и спечели с 4:6, 7:5, 6:4. Впоследствие той направи най-силния турнир в кариерата си, като достигна до полуфиналите.

В момента тунизиецът е 88-и в света, а върховото му класиране №47 от февруари 2017 г. 34-годишният тенисист няма нито една титла от календара на АТП. Най-доброто му представяне в Големия шлем е достигането до третия кръг на Australian Open през 2015 и 2017 г.

Джазири отстрани двама американци по пътя към осминафиналите в Барселона. В първия кръг той надигра сензацията от Australian Open Тенис Сандгрен с 6:4, 6:4, а след това се справи с "щастливия губещ" от квалификациите Ернесто Ескобедо - 6:4, 6:3.

Димитров почиваше в първия кръг като поставен под №2, а във втория преодоля с лекота французина Жил Симон - 6:2, 6:1 за 88 минути. Българинът постигна първа победа при третото си участие в Барселона и първо от пет години насам.

"Много е приятно да започнеш добре. Всека седмица ти дава възможност да играеш по-добре и точно към това се стремя в момента. Това е вторият ми турнир на клей за сезона. Надявам се, че нещата ще се подобряват с всеки следващ", каза Димитров след победата над Симон.

Българинът започна силно сезона на червени кортове. Той достигна до полуфиналите на мастърса в Монте Карло и вече спечели повече точки, отколкото във всички турнири на клей през 2017 г.

dnevnik.bg