Пакистанският бизнесмен Шахид Хан води преговори с Футболната асоциация на Англия за закупуването на стадион "Уембли". Според "Скай спортс" става въпрос за сума около 800 милиона паунда, която Хан е предложил. От ФА потвърдиха, че вече водят преговори.

Хан е собственик на футболния "Фулъм", както и на отбора по американски футбол "Джаксънвил джагуарс", който е част от Националната футболна лига (НФЛ) на САЩ.

Стадионът, който беше изграден между 2003 и 2007 г. на мястото на стария "Уембли", е собственост на Футболната асоциация. Според медиите на Острова обаче той натоварва изключително много бюджета на организацията. Строежът на новия "Уембли" струваше близо един милиард паунда.

"Можем да потвърдим, че получихме официална оферта за закупуването на стадион "Уембли", каза говорителят на ФА.

В последните години традиционно английската столица приема мачове от НФЛ. Най-обичаният американски спорт трупа огромна популярност на Острова и точно това е причината Хан да изрази желание за покупка на стадиона.

"Ако моите интереси включват стадион "Уембли", това ще защити позициите на "Джагуарс" в Лондон във време, в което други отбори от НФЛ имат интерес към навлизане в този велик град. Колкото по-силни сме в Лондон, толкова по-стабилен ще бъде отборът ни и в Джаксънвил", обяви Хан в официално обръщение.

Той обясни, че ако стадионът премине в частни ръце, това ще помогне на Футболната асоциация на Англия да изпълнява основната си задача, а именно развитието и създаване на футболисти.

Все още не е ясно дали националният отбор по футбол на Англия ще продължи да играе на стадиона, ако той бъде продаден. "Трите лъва" играят неизменно на "Уембли" от 1923 година, когато е построен старият стадион с известните две кули.

Евентуална сделка е подкрепена и от ръководството на НФЛ. От лигата имат интерес повече мачове да се играят извън САЩ, търсейки навлизането на нови пазари.

"Евентуално придобиване на стадион "Уембли" от страна на Шахид Хан и "Джаксънвил джагуарс" е още един знак за нашата привързаност към Великобритания. Ако имаме стадион в Лондон, това ще даде нови възможности на американския футбол", каза вицепрезидентът на НФЛ Марк Уолър.

Лигата сключи договор и с "Тотнъм", който е за срок от 10 години. "Шпорите" ще завършат новия си стадион през есента и той ще приема мачове от НФЛ. "Това няма да се отрази на договорката ни с "Тотнъм", а дори напротив – не ни даде шансове за още повече мачове в Лондон."

Хан е на 67 години и личното му състояние се оценява на 7 милиарда долара. Освен че притежава "Фулъм" и "Джаксънвил", пакистанският бизнесмен е собственик на хотела "Четири сезона" в Торонто, както и на компанията Flex N Gate. Тя произвежда части за автомобилната промишленост.

Дневник