Капитанът на "Барселона" Андрес Иниеста обяви, че напуска отбора след края на настоящия сезон. На пресонференция на базата на клуба "Жоан Гампер" 33-годишният халф разкри новината. Иниеста е част от първия тим на "Барселона" от 2002 г. и в продължение на 16 сезона не е сменял никога червено-синята фланелка. Общият му престой в клуба е 22 години, след като Иниеста се присъединява към прочутата школа "Ла Масия" едва 12-годишен.

"Това е последният ми сезон в "Барселона". Решението е трудно и никога не съм си мислел, че ще е толкова сложно и емоционално да го обявя", каза през сълзи капитанът на отбора.

Плеймейкърът е футболистът с най-много трофеи в историята на клуба (31), заедно с Лионел Меси. С 669 мача той е втори във вечната ранглиста след Шави Ернандес (767). Иниеста има и 57 гола за клуба.

През миналия уикенд Иниеста игра в последния си финал за "Барселона", в който тимът победи с 5:0 "Севиля" в Купата на краля. Плеймейкърът отбеляза един от головете във финалния двубой.


В края на сезона халфът ще може да вдигне още един трофей, след като "Барселона" е много близо до титлата.

"След 22 години в "Барса" знам какво е чувството да играеш за най-големия клуб в света. Знам какво е нужно, за да си капитан и да играеш на ниво. Разбирам много добре, че животът е такъв и рано или късно е време за раздяла. При мен е по-трудно, защото се сбогувам не просто с футболен клуб, а с моят живот дотук, защото дойдох в "Барселона" много малък", каза Иниеста.

Той уточни, че вече не може да дава най-доброто от себе си на терена и усеща, че не е на нивото, което се изисква.

"Не мога да си позволя да остана в отбора и да бъда в тежест, ако не се справям. "Барселона" също не заслужава подобно отношение", добави развълнуваният капитан.

Целият отбор на "Барселона" присъства на пресконференцията и дълго време аплодира речта на своя капитан, който не успя да сдържи сълзите си.

"Единствената ми цел, когато дойдох тук беше да постигна успехи и го направих. Спечелих всичко и чувствам гордост, не само защото спечелих, а защото помогнах на "Барселона". Мога да обещая, че никога няма да играя срещу моя клуб. Имам опции за бъдещето си, но те не са в Европа, това мога да кажа засега", обясни Иниеста.

В два случая той остана втори в класацията за "Златната топка" - 2010 и 2012 г. В последния си брой списанието се извини на испанеца, че никога не го награди с трофея. "Нямам какво да кажа по този повод, "Златната топка" няма да ме направи по-добър футболист или човек. Разбира се това е признание, но аз винаги съм искал отборът да печели", каза още плеймейкърът.

С националния отбор на Испания Иниеста стана световен шампион през 2010 г. и европейски през 2008 и 2012 г. Халфът загатна, че световното първенство в Русия ще бъде последният му турнир с "фурия роха".

"Засега мисля изцяло за "Барселона", но хвърлям по един поглед и към световното, разбира се. Желанието ми е да се разделя с клуба с дубъл, а в последния ми мач ще се насладя изцяло на атмосферата, на феновете, на това да играя пред хората на "Камп ноу", каза още халфът.

Испанският ветеран говори и за специалната си връзка с Лионел Меси, с когото са съотборници от 2005 година. "Той е уникален не само като футболист и човек. За мен е чест да мога да споделям една и съща съблекалня с него ден след ден, но и да го нарека свой приятел. Изживяли сме толкова магически моменти заедно, че ми е трудно да си спомня само за един".

"Благодаря на всеки един мой треньор в "Ла Масия" и в първия отбор. Благодаря на моите съотборници през годините, на всеки човек, който е работил и работи в клуба, всички те са моето семейство. Не казвам сбогом, а довиждане. Ще се върна тук без съмнение, но засега е прекалено рано да кажа кога ще бъде това. Моето време в "Барселона" свърши", завърши Иниеста.

Dnevnil.bg