Григор Димитров отпадна на четвъртфиналите в турнира Барселона след загуба в два сета от Пабло Кареньо-Буста. Световният №5 допусна много грешки и се поддаде на нервите, отстъпвайки пред специалиста на червени кортове 3:6, 6:7 (4). Мачът продължи 1.37 часа.

След труден първи сет, в който грешките валяха една след друга, Димитров се стабилизира, но беше прекалено късно за обрат. Българският тенисист просто не успя да се възползва от малкото грешки на испанския си съперник, който демонстрира игра на постоянно ниво.

Кареньо-Буста, който е 11-и в световната ранглиста, не блестеше, но и не допусна големи спадове в играта си. Димитров завърши с едва 59% вкаран първи сервис и спечели 71% от точките при него, но показателите му на второто подаване бяха много по-лоши - само 42%. Той изигра слаб първи сет, в който беше пробит четири пъти, но се стабилизира във втората част, когато беше трудно да обърне развоя на срещата.

Двамата се срещнаха за шести път в световния тур и общо за четвърти на червени кортове. Кареньо-Буста записа трета победа, като и трите му успеха са точно на клей. До момента в съперничеството им Димитров само веднъж е побеждавал испанеца на на любимите му кортове - през 2014 г. на турнира в Мадрид.

Първият сет премина през множество обрати и общо шест пробива. За съжаление на Димитров той загуби четири пъти подаването си и това даде сета на Кареньо-Буста. В първите два гейма съперниците си размениха по един пробив, след което успяха да спечелят подаванията си.

Последва нова размяна на пробиви в три поредни гейма, след които Кареньо-Буста поведе с 4:3. Испанецът увеличи серията си от поредни спечелени геймове на три и затвори първия сет с 6:3 след 49 минути игра.

Димитров допусна много грешки от форхенд в първата част, а играта му не вървеше. Той вкара само 53% от първия си сервис и спечели едва 56% от точките при него (девет от 16). Положението беше още по-зле при вторите подавания – само 21%.

Вторият сет започна по коренно различен начин, като и двамата тенисисти не предприемаха толкова много рискове при подаванията си и успяваха да ги взимат. Димитров повиши процентите си и започна да играе много по-убедително в своите сервис геймове, задържайки се около 90-те процента на спечелени точки.

Световният №5 имаше две възможности да пробие испанския си съперник в третия гейм, но Кареньо-Буста се защити отлично и се измъкна от ситуацията.

Първият по-труден гейм за Димитров беше шестият, когато трябваше да се справя в тежка ситуация от 0:30. Българинът обаче се стабилизира и измъкна подаването си. Димитров се справи отлично и в десетия гейм, когато сервираше за оставане в мача. Българският тенисист обаче не трепна и за секунди спечели подаването си на нула, за да изравни за 5:5.

В тайбрека Кареньо-Буста започна по-концентрирано и измъкна две много дълги разигравания. Испанецът не губеше позиция и буквално "разходи" Димитров по целия корт, с което реализира минипробив и поведе с 2:0.

Българинът все пак върна минипробива, за да се задържи в тайбрека при 3:2, но веднага след това направи грешка и Кареньо-Буста възстанови аванса си от две точки.

Последва интересна ситуация, при която Димитров допусна елементарна грешка, при която не успя да завърши лесна топка на мрежата. Той обаче обвини съперника си, че е спрял да играе, и поиска преиграване на точката, което не се случи.

До края на тайбрека Димитров се поддаде на нервите и в крайна сметка след 7:4 точки българинът отпадна от надпреварата.

"Слушай ме, аз ще запомня това, което направи. Няма проблем, но ще го запомня", обърна се Димитров към Кареньо-Буста, когато двамата тенисисти се поздравиха при мрежата.

В полуфиналите представителят на домакините ще срещне сензацията от Гърция Стефанос Циципас.19-годишният тенисист, който е 63-и в света, изненадващо победи седмия в ранглистата Доминик Тийм с 6:3, 6:2 само за 1.22 часа.

Дневник