Световният №1 Рафаел Надал се класира на полуфинал в турнира в Барселона след победа в два сета над Мартин Клижан – 6:0, 7:5. Серията без загубени сетове на испанеца обаче беше сериозно застрашена от словака.

Надал пречупи Клижан за 1.47 часа и вече има 42 поредни спечелени сета на червени кортове. За 10-и път Надал ще играе полуфинал в Барселона, като серията му е невероятна, защото всеки път, когато достига сред най-добрите четири, левичарят от Майорка печели титлата в каталунската столица.

В кариерата си Надал има едно отпадане на четвъртфинал, едно в трети кръг и едно отказване в Барселона.

Надал се намира в серия от 17 поредни победи на червени кортове и върви уверено към нова титла след 11-ия трофей, който завоюва в Монте Карло през миналия уикенд.

Световният №1 спечели първия сет само за 33 минути, като не даде нито гейм на съперника си. Клижан, който в първия си мач отстрани Новак Джокович, а после се справи и с Фелисиано Лопес, този път влезе трудно в мача. Словакът дори не успяваше да се задържа в разиграванията и грешеше постоянно, което се оказа решаващо в първия сет.

Притиснат до стената Клижан започна да играе вабанк и се хвърли с всички сили в атака. Това обърка тактичекият план на Надал и направи втория сет много интересен. Той започна с пробив на сметката на Клижан и словакът продължи да води до десетия гейм. Надал спаси три сетбола, за да пробие съперника си и да си върне психологическото предимство.

След изравняването на геймовете Надал дълго време размахваше юмруци във въздуха и показа колко е важно за него да запази перфектния си баланс на клей кортове. Той затвърди пробива за 6:5, а след това отново проби Клижан, за да вземе и мача.

В полуфинала десеткратният шампион от Барселона ще срещне победителя от мача Давид Гофен срещу Роберто Баутиста-Агут. В другия мач един срещу друг играят Пабло Кареньо-Буста, който отстрани Григор Димитров и Стефано Циципас.

Дневник