Световният шампион във Формула 1 за 2009 г. Дженсън Бътън ще участва в легендарното състезание "24-те часа на Льо Ман", потвърди самият той. Британският пилот, който се оттегли от Формула 1 след края на сезон 2016, в момента е част от сериите Супер GT в Япония.

Бътън ще пилотира един от прототипите на "SMP рейсинг", като ще бъде в един отбор с руснаците Виталий Петров и Михаил Алешин.

"Както можете да си представите, винаги съм мечтаел да участвам в "Льо Ман". Вярвам, че можем да спечелим, иначе нямаше да се включа в отбора. Нямам търпение да дойде време за това вълнуващо състезание. Ще карам в отбор с Алешин и Петров. Познавам Виталий добре от Формула 1, докато Михаил има опит в "Индикар", каза Бътън.

Отборът "SMP рейсинг" е собственост на руския бизнесмен Борис Ротенберг. Влиятелният бизнесмен е сочен за близък до руския президент Владимир Путин и има големи интереси в спорта, като преди време беше собственик на "Динамо" (Москва), а също така е председател на федерацията по джудо. Ротенберг попадна в "списъка Путин", публикуван в началото на годината от Министерството на финансите на Съединените щати.

Бътън очаква да вземе участие във всички стартове от Световния шампионат за издръжливост (WEC) с изключение на "6-те часа на "Спа", който е през този уикенд. На белгийската писта Виталий Петров и Алешин ще участват като дует, а вторият прототип на "SMP рейсинг" ще бъде пилотиран от Стефан Саразен, Матевос Исакян и Егор Оруджев.

Отборът на британския пилот ще се състезава в най-престижната категория в "Льо Ман" - LMP1, където на старт ще застанат общо десет прототипа. Бътън ще може да премери сили и с бившия си съотборник от "Макларън" Фернандо Алонсо. Двукратният световен шампион ще дебютира в "Льо Ман" като част от отбора на "Тойота".

Дневник