Българският футболен съюз (БФС) обмисля възможността за въвеждане на видеоповторенията. Това заяви пред "Дневник" изпълнителният директор на организацията Борислав Попов по повод въпроса, отправен от депутата и председател на парламентарната комисия по спорта Славчо Атанасов.

Атанасов обвърза евентуалното въвеждане на технологията с борбата с футболното хулиганство. "Имайки предвид, че съдийските решения оказват голямо влияние върху поведението на зрителите и участниците в спортното състезание, можем да заключим, че съдийските грешки представляват сериозен риск за ескалиране на противообществени прояви", написа депутатът от Национален фронт за спасение на България (НФСБ) в групата на "Обединени патриоти" в писмо до президента на БФС Борислав Михайлов в четвъртък.

Попов даде да се разбере, че не вижда връзка между видеоповторенията и решаването на проблема с футболното хулиганство. "Не съм напълно убеден, че хулиганските прояви са свързани със съдийските грешки", заяви той.

И обясни, че БФС следи какви са възможностите за въвеждане на технологията в българския футбол заради евентуалните ползи от нея в ограничаването на съдийските грешки. Представител на футболния съюз е бил на семинар на ФИФА в Лондон, на който е обсъждана темата с видеоповторенията.

Един от големите проблеми е свързан с цената за въвеждането на технологията. На семинара е било посочено, че най-ниската стойност е около 500 хил. долара за сезон, каза Попов. Включването на видеоповторенията в първенствата на Италия и Полша, например, е струвало значително повече - по около 1 млн. евро, заяви друг източник на "Дневник" от футболния съюз.

"Разчети ще правим по-натам, вероятно през септември", добави Попов. По думите му темата не е обсъждана на заседания на изпълнителния комитет.

В основата на видеоповторенията е залегнала идеята те да помагат на съдиите при спорни положения. Технологията вече се прилага в някои първенства в Европа, като ще се използва и на световното в Русия това лято. Въпреки това оценките не са еднозначни.

Обръщението на Атанасов към БФС дойде два дни след полуфинала за Купата на България между любимия му "Ботев" и "Славия" (0:1), в който пловдивският отбор беше ощетен. Недоволните привърженици на "канарчетата" реагираха бурно в края на срещата.

Ден по-късно се стигна до напрежение и в другия полуфинал между "Левски" и ЦСКА, където гол на червените не беше зачетен заради спорна засада при 1:1. Мачът завърши 2:2, а сините се класираха за финала.

Дневник