Лидерът в световния шампионат Себастиан Фетел ще тръгне от полпозишън в Гран при на Азербайджан след отлично представяне в квалификацията. Пилотът на "Ферари" беше най-бърз по улиците на Баку и изпревари съперниците си от "Мерцедес" Люис Хамилтън и Валтери Ботас, които останаха втори и трети.

За 53-и път в своята кариера германецът ще стартира от първа позиция. Освен това в трето поредно състезание през сезона Фетел спечели квалификацията, след като го направи още в Бахрейн и Китай.

"Чувствах, че колата е много бърза и знаех, че мога да направя много добра обиколка. Може би допуснах една-две дребни неточности, но те не ми се отразиха", каза Фетел след квалификацията.

Германецът обясни, че очаква напрегнато състезание и излизане на кола за сигурност в неделя. Фетел изрази и задоволството си от своя болид.

Фетел записа много силна обиколка още при първото си преминаване по пистата във финалната част от квалификацията. Съотборникът му Кими Райконен нямаше късмет, когато беше много бърз, тъй като допусна сериозна грешка и изостана.

Първите 16 минути в квалификацията бяха много хаотични, след като всички пилоти искаха да си осигурят по-нататъшно участие. Това доведе до засилен трафик на трасето и много грешки.

Съотборниците в "Торо росо" Пиер Гасли и Брендан Хартли почти не се удариха, а Ромен Грожан с "Хаас" сгреши още в началото и скоростната му кутия блокира, което го извади от квалификацията.

Най-доброто време беше на Кими Райконен пред Макс Верстапен, Хамилтън, Фетел, Рикардо и Естебан Окон. Валтери Ботас беше по-консервативен и остана седми.

След първата част петимата пилоти, които отпаднаха бяха Щофел Вандорн, Пиер Гасли, Маркус Ериксон, Брендан Хартли и Грожан.

Във втората част пилотите излязоха с гумите суперсофт, които са средни по твърдост за състезателния уикенд. Идеята беше да се запише резултат с тях, за да може да се стартира с тях в неделното състезание.

 Кими Райконен обаче допусна сериозна грешка и на практика унищожи гумите си, което го принуди да излезе с ултрасофт и да бъде единственият в челото, който ще е с различна стратегия.

За финалните 12 минути не успяха да се класират Ланс Строл, Сергей Сироткин, Фернандо Алонсо, Шарл Леклер и Кевин Магнусен.

В решителната част от битката Фетел започна най-добре и записа много силен резултат при първото си преминаване. Германецът записа време 1:41.498, с почти четири десети от постижението на Люис Хамилтън и почти половин секунда пред Ботас.

Даниел Рикардо, който пък имаше проблеми във втората част, този път удари една от предпазните бетонни стени, но нямаше сериозни поражения.

При вторите опити Хамилтън и Ботас не успяха да подобрят драстично времената си и останаха на същите позиции. Зад тях Кими Райконен направи рекордни преминавания на първите два сектора, но допусна сериозна грешка и изгуби целия си аванс. Финландецът остана шести, въпреки че можеше да се бори за полпозишъна.

Четвърти и пети ще стартират Рикардо и Верстапен, а първите десет допълниха Естебан Окон, Серхио Перес, Нико Хюлкенберг и Карлос Сайнц.

Състезанието за Гран при на Азербайджан е в неделя от 15.10 часа българско време.

Дневник