Челси" запази надежди за участие в Шампионската лига през следващия сезон след минимална победа с 1:0 като гост на "Суонзи". Сините събраха 66 точки и вече са само на две от четвъртия "Тотнъм", който посреща "Уотфорд" в понеделник. Тимът на Антонио Конте се доближи и до третото място, след като "Ливърпул" записа изненадващо нулево равенство срещу "Стоук сити" у дома.

Разликата между "Челси" и "Ливърпул" е шест точки, като следващия уикенда двата отбора имат директен мач на "Стамфорд бридж". След това сините имат домакинство на "Хъдърсфилд" и гостуване на "Нюкасъл". "Ливърпул", който има един двубой по-малко до края на сезона, играе с "Брайтън" у дома в последния кръг. "Тотнъм" среща "Уест бромич", "Нюкасъл" и "Лестър" след мача с "Уотфорд".

Сеск Фабрегас отбеляза единствения гол за трудния успех на "Челси" в Уелс. Испанският халф се разписа още в 4-ата минута с техничен фалцов удар с левия крак в далечния горен ъгъл, след като получи отлична асистенци от Еден Азар, който преди това преодоля на скорост трима футболисти на "Суонзи". За Фабрегас това е гол №50 във Висшата лига.

В следващите 70 минути "Челси" контролираше изключително спокойно мача, като не даде нито един шанс за гол на съперника. Едва в последния четвърт час "Суонзи" притисна гостите и създаде няколко много добри възможности да изравни.

Джордан Аю беше замесен в първите две, като в единия случай стреля неточно с глава след разминаване на Гари Кейхил и Тибо Куртоа, а в другия получи пространство от Кейхил и отправи коварен изстрел, който премина малко встрани от вратата.

В 80-ата минута домакините поискаха дузпа за нарушение срещу Нейтън Дайър на Кейхил, но реферът Джон Мос правилно прецени, че шпагатът на централния защитник на "Челси" е чист.

В оставащите минути Том Керъл и Уейн Раутлидж получиха хубави възможности за изстрел, но първият беше неточен, а вторият - твърде слаб, за да затрудни Куртоа.

С добре подреден състав в своята половина "Челси" дочака последния съдийски сигнал и осигури победа №50 на Конте във Висшата лига. Италианецът е третият най-бързо стигнал до тази граница мениджър (73 мача) след Пеп Гуардиола (69) и Жозе Моуриньо (63).

Загубата на "Суонзи" и резултатите от ранните съботни мачове завързаха здраво битката на дъното. "Уест бромич" отложи изпадането си поне с още един кръг, след като победи "Нюкасъл" с 1:0 като гост и събра 28 точки. "Стоук" е предпоследен с 30 след равенството с "Ливърпул".

"Саутхемптън" спечели жизненоважна победа с 2:1 срещу "Борнемут" у дома и събра 32 точки, които го доближиха само на една от първия отбор над чертата - "Суонзи". "Хъдърсфилд" и "Уест хем" с по 35 точки също са опасно близо до зоната на изпадащите.

Дневник