„Барселона" спечели титлата в Испания след победа с 4:2 при гостуването на "Депортиво" (Ла Коруня). Каталунците си гарантираха първото място три кръга преди края на сезона, след като отвориха разлика от 11 точки пред "Атлетико" (Мадрид), който е изиграл и мач повече.

Загубата на "Риасор" потопи феновете на "Депортиво" в сълзи, след като окончателно се сбогува с мястото си в Ла Лига. Тимът от Ла Коруиня изпада след четири поредни сезона в елита. "Малага" и "Лас Палмас" са другите два отбора, които ще играят в Сегунда дивисион през следващия сезон.

Тимът, воден от Ернесо Валверде, събра 86 точки след 26-ата си победа в 34 мача. Лионел Меси и компания могат да станат едва третият отбор, който е печелил титла в Испания без поражение.

Досега това са правили "Атлетик" (Билбао) през 1929-30 г. и "Реал" (Мадрид) през 1930-1931 г., когато обаче са се играли само по 18 мача. В настоящия формат на шампионата с 38 кръга нито един тим не е завършвал без загуба.


Фелипе Коутиньо даде начало на головото шоу в Ла Коруня, а Лионел Меси отбеляза хеттрик. "Барселона" пропиля аванс от два гола, но петкратният носител на "Златната топка" осигури трите точки с попадения в 82-ата и 85-ата минута.

"Барселона" спечели трета титла в последните четири години и 25-а в историята си. Каталунците имат осем по-малко от рекордьора "Реал".

Meси вече има 32 гола в Ла Лига и аванс от oсем пред Кристиано Роналдо в надпреварата за трофея "Пичичи". Аржентинецът е лидер и по асистенции в испанския шампионат - 12.

Звездата на "Барселона" поведе и в битката за "Златната обувка" с Мохамед Салах, който има 31 гола във Висшата лига. Във всички турнири показателите им са равни - по 43 попадения. Роналдо е с 42.

След седем минути игра Коутиньо откри резултата под дъжда на "Риасор". Бразилецът получи подаване от Усман Дембеле и със страхотен удар от място не остави шансове на вратаря Рубен Мартинес.

В 38-ата минута Меси удвои аванса на гостите. Дембеле организира бърза контраатака, след което подаде вдясно на Суарес. Уругваецът изчака включването на Меси и пусна чудесен пас над защитата за аржентинеца, който без забавяне от воле прати топката във вратата.

Само две минути по-късно Лукас Перес намали изоставането на "Депортиво". Нападателят, който играе в Ла Коруня под наем от "Арсенал", отбеляза с удар от точката на дузпата след асистенция на Борха Вайе.


В 64-ата минута Емре Чолак изравни, след като получи подаване на празна врата от Селсо Борхес. В хода на атаката на "Депортиво" останаха сериозни съмнения за засада, но такава не беше маркирана.

"Барселона" трябваше да чака до 82-ата минута, да поведе отново. Денис Суарес направи отличен пробив в половината на "Депортиво" и изведе Меси вляво от вратата. Голмайсторът на "Барселона" задържа между куп от играчи на домакините, след което размени двойно подаване с Луис Суарес и отбеляза от близко разстояние.

Три минути нова комбинация, започната от Денис Суарес и продължена от Луис Суарес, изведе Меси на скорост в наказателното поле и аржентинецът прати топката в близкия ъгъл.

dnevnik.bg