Григор Димитров запази петата си позиция в световната ранглиста и ще бъде много близо до челната тройка преди турнира в Мадрид. Вторият мастърс на червени кортове за сезона започва следващия понеделник, а веднага след него е този в Рим.

Димитров остава с актив от 4950 точки след турнира от категория "АТП 500" в Барселона. Българинът стигна до четвъртфиналите при първото си участие в каталунската столица от 2013 г., а на пътя му застана испанският тенисист Пабло Кареньо Буста.

Шампионът от финалите на АТП изостава с 35 точки от четвъртия в ранглистата Марин Чилич и с 245 точки от третия Александър Зверев. Хърватинът и германецът пропуснаха надпреварата в Барселона и ще бъдат единствените от челото, които ще участват в турнири тази седмица.

Чилич ще защитава титлата си в Истанбул. Ако не успее да вдигне трофея, следващия понеделник финалистът от Australian Open ще отстъпи третото място на Григор Димитров. Компания на хърватина в турския турнир ще правят Дамир Джумхур, Андреас Сепи, Аляж Бедене, Паоло Лоренци, Виктор Троицки, Иржи Весели, Николоз Басилашвили и Бърнард Томич.

Доста по-силен се очертава турнирът в Мюнхен, където ще участва Зверев. Любимецът на домакините също трябва да защитава титлата си от 2017 г., а основните му конкуренти са Роберто Баутиста Агут, Диего Шварцман, Хьон Чун, Фабио Фонини, Филип Колшрайбер, Гаел Монфис, Юичи Сугита, Миша Зверев и др.

С изваждането на точките от миналогодишния турнир в Мюнхен Зверев има малък аванс от 85 точки пред Димитров във виртуалната ранглиста. Единствено защита на трофея ще върне настоящата разлика между двамата.

При всеки друг развой Димитров и Зверев ще бъдат събрани по-малко от сто точки преди мастърсите в Мадрид и Рим. Германецът има да защитава доста точки в тях, тъй като преди година игра четвъртфинал в Испания и спечели титлата в италианската столица. Димитров взе само 100 точки от двете състезания.

След спечелването на титла №11 в Барселона Рафаел Надал остава начело в световната ранглиста за пета поредна и общо 172-а седмица. Испанецът остава с актив от 8770 точки и аванс от сто пред Роджър Федерер, който отново пропуска целия сезона на червени кортове.

Хуан Мартин дел Потро, който ще реши да играе само в три турнира на клей - в Мадрид, Рим и "Ролан Гарос", е шести с 4470 точки. Доминик Тийм с 3545 точки, Кевин Андерсън с 3390, Джон Иснър с 3125 и Давид Гофен с 3020 допълва топ 10.

dnevnik.bg