Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън обвини основния си конкурент Себастиан Фетел в системно нарушаване на правилата при кола за сигурност на пистата. Според британеца германският пилот на "Ферари" застрашава колите зад себе си с действията си при рестартирането на състезанията.

Хамилтън, който спечели драматична първа победа за сезона в Гран при на Азербайджан в неделя, призова директора по сигурността във Формула 1 Чарли Уайтинг да изясни точки от правилника преди следващатата надпревара - в Барселона на 13 май.

"Правилата казват, че когато се появи кола за сигурност, нямаш право да ускоряваш и спираш. Не ти е позволено да натиснеш педала и след това да набиеш спирачки. Не ти е позволено да залъгваш пилота зад теб", заяви Хамилтън.

По думите му Фетел нарушава правилата за втори път през сезона. "В Австралия Себастиан ускори, а след това спря и за малко да го блъсна. Сега го направи отново, може би около четири пъти", оплака се пилотът на "Мерцедес".

За втора поредна година състезанието в Баку води до напрежение между четирикратните световни шампиони. През 2017 г. Фетел се движеше зад Хамилтън при кола на сигурност на пистата и при рестарта се стигна до удар между тях.

След сблъсъка Фетел се изравни с Хамилтън и го блъсна повторно. Тогава германецът обвини пилота на "Мерцедес", че е намалил газта нарочно и не му е оставил достатъчно време за реакция.

dnevnik.bg