Асистентът на Юрген Клоп Желко Бувац ще наследи Арсен Венгер в "Арсенал", твърди босненската новинарска агенция Pravda BL. Публикацията идва само ден след като "Ливърпул" обяви, че 56-годишният босненец ще си вземе почивка до края на сезона по лични причини.

Pravda BL беше първата медия, която oбяви за сигурно преминаването на Клоп и Бувац в "Ливърпул" през есента на 2015 г. Това се случи един ден преди тогавашният мениджър на мърсисайдци Брендън Роджърс да бъде уволнен.

Ситуацията с дългогодишната дясна ръка на Юрген Клоп се превърна в най-горещата тема на "Анфилд" пред реванша с "Рома" от полуфиналите на Шампионската лига. Първоначално английските медии обявиха, че Бувац напуска поста заради сериозен конфликт с Клоп, който бил започнал преди няколко месеца. "Ливърпул" oтговори, че босненецът си взима почивка до края на сезона по лични причини, но без да даде подробности.

Клоп и Бувац работеха като екип в продължение на 17 години. Двамата играят заедно в "Майнц" между 1992 и 1995 г. Когато германецът спира с футбола и е избран за старши треньор на "Майнц" през 2001 г., кани босненеца за свой асистент. По това време Бувац е начело на нискоразредния "Нюкирхен", където прекратява състезателната си кариера.

След осем години в отбора, в които го изведоха до промоция в Бундеслигата и историческо участие в европейските турнири, двамата преминаха в "Борусия" (Дортмунд).

В Дортмунд Клоп и Бувац спечелиха две поредни титли в Бундеслигата и общо пет трофея и изведоха жълто-черните до финал в Шампионската лига.

Съвместната им работа продължи да дава отлични резултати и в "Ливърпул", който този сезон е много близо до първи финала на Шампионската лига от 2007 г.

Бувац е считан за човека в сянка зад атрактивния и свръхнападателен стил с високо изнесена преса, който изповядват отборите на Клоп. Мениджърът на "Ливърпул" определя Бувац като мозъка в екипа, себе си - за сърцето, а втория асистент Петер Кравец - за очите.

До момента като основни варианти за наследник на Венгер, който ще напусне "Арсенал" след 22 години начело на клуба, се спрягаха Томас Тухел, Карло Анчелоти, Патрик Виера, Йоахим Льов и др.

Дневник