Кубрат Пулев и Дилиън Уайт не успяха да се договорят за елиминационен мач, който да излъчи задължителен претендент на Антъни Джошуа за световната титла на Международната боксова федерация (IBF).

В началото на април IBF наред организирането на двубой между 36-годишния българин и 30-годишния американец. След като двете страни не са се разбрали, от федерацията са насрочили търг за мача за 10 май, съобщи ESPN. Toй ще бъде отменен, ако Пулев и Уайт успеят да постигнат споразумение до 15 минути преди началото на наддаването.

Уайт се надяваше да бъде обявен за първи претендент на Дионтей Уайлдър, който държи най-престижния пояс в тежката категория - на Световния боксов съвет (WBC). Промотърът на Уайт Еди Хърн дори предложи 4 милиона долара, но американецът не отговори на офертата. 

Въпреки че Уайт е №1 в ранглистата на WBC след Уайлдър, WBC нареди миналата седмица на британеца да се изправи срещу кубинеца Луис Ортис в мач за определяне на втори претендент на шампиона. През ноември Уайлдър, който има 39 нокаута и 40 победи в 40 мача, нанесе първо поражение в кариерата на Ортис.

Първи в списъка със задължителните претенденти на WBC се оказа друг американец - Доминик Бризил, който през ноември победи Ерик Молина за 19-ата си победа от 20 мача. Единствената му загуба е срещу Антъни Джошуа. Срещу Джошуа е единственото поражение и на Уайт в 24-те двубоя като професионалист.

"Бил съм се за всеки пояс, за който WBC е наредил. Аз един от малкото боксьори, които следват стриктно всички процедури. Бил съм се в много елиминации, имам много мачове за ранглистата. Бях лоялен към организацията в продължение на две години. Направих всичко, което ми казаха. Поне можеха да наредят елиминационен мач между мен и Бризил. Много, много разочарован и ядосан съм. Чувствам се предаден от WBC", оплака се Уайт.


Пред британския боксьор има три варианта да стигне до мач за световна титла. Едната опция е да се изправи срещу Ортис. Това би бил голям риск, въпреки че кубинецът вече е на 39 години. Той е много опасен съперник и здраво разклати Уайлдър, преди да допусне първата си загуба в 29 мача след технически нокаут в десетия рунд.

Втората опция е мач с Пулев за претендентското място на IBF. Третата е да се договори с Джошуа за доброволна защита. Промотърът на Пулев "Зауерланд" изрази пълна готовност, но засега британецът не изглежда заинтересован от мач с българина.


Ако стигне до двубой с Джошуа като задължителен претендент на IBF, Уайт ще спечели повече пари, отколкото при доброволна защита на пояса. Мач с Пулев обаче крие доста рискове за 30-годишния британец, който отстъпва малко като ръст и размах на българина. Освен това поясът на IBF на е на дневен ред за Джошуа, който е устремен към мач с Уайлдър за излъчването на първия абсолютен шампион в тежката категория от Ленъкс Люис.

Пулев не се е боксирал от 28 aприл 2017 г., когато спечели по точки срещу американския ветеран Кевин Джонсън в София и постигна 25-ата си победа от 26 мача като професионалист. През април той заяви, че планира да се завърне на ринга с мач на американска земя в края на май или началото на юни.

Пулев пропусна една възможност да се изправи срещу Джошуа. Двамата трябваше да се боксират в Кардиф на 28 октомври за световните титли на IBF, IBO и WBA, но българинът се отказа заради контузия. Вместо него на ринга се качи камерунецът Карлос Такам.

Откакто IBF нареди мач с Уайт, Пулев не е коментирал какви са плановете му. Промотърите му от "Зауерланд" заявиха, че приемат предизвикателството, и дори предложиха мач в България. Отношенията между двете страни обаче се обтегнати, а Пулев все повече се насочва към варианта да се боксира в САЩ.

Дневник