Собственикът на Формула 1 "Либърти медия" и Международната автомобилна федерация (ФИА) одобриха нови правила, които ще позволят по-лесни изпреварвания между пилотите. Промените, които са свързани с аеродинамиката на болидите, ще влязат в сила от следващия сезон.

Автомобилите ще имат опростено предно крило с по-голям обхват и възможност за насочване на повече въздух към предните колела, а не извън тях. Промените включват още опростени спирачни канали без извивки в краищата, както и по-широко и по-дълбоко разположено задно крило.

Нововъведенията са в резултат на съвместни проучвания между ФИА и "Либърти медия". От медийната компания заявиха, че промените не засягат работата по заплануваната мащабна реформа на спорта след 2021 г.

Решението е продиктувано от честите критики, че Формула 1 не предлага достатъчно изпреварвания между пилотите. В първия старт за сезона - Гран при на Австралия, бяха направени едва пет изпреварвания.

От Motorsport.com твърдят, че "Ферари" и "Ред бул" са били против аеродинамичните промени. Oт въвеждането на турбохибридните V6 двигатели през 2014 г. само три отбора са печелили състезания във Формула 1. Това са "Ферари", "Ред бул" и "Мерцедес", който спечели всички титли при конструкторите в този период.

От ФИА и "Либърти медия" са уверени, че нововъведенията ще позволят на пилотите да бъдат по-близо един до друг, което да помогне за увеличаването на интригата и интереса към състезанията.

Дневник