„Реал" (Мадрид) продължава курса към защита на трофея в Шампионската лига, след като се класира за финала в трета поредна година. Европейският шампион в последните две издания стигна до мача за трофея, след като завърши наравно 2:2 с "Байерн" (Мюнхен) у дома в полуфинал реванш. Благодарене на успеха си в първия мач на "Алианц арена" с 2:1 и общ резултат 4:3, испанците продължават напред.

Карим Бензема се превърна в големият герой за "Реал" като вкара и двата гола. Французинът влезе в петицата на най-добрите реализатори в турнира с попаденията си в 11-ата и 46-ата минута. "Байерн" откри чрез Кимих още в третата минута, а в 63-ата Хамес върна надеждите на гостите, но те нямаха сили за повече.

Реваншът на "Сантяго Бернабеу" беше много динамичен и предложи опасни положения и пред двете врати. Кейлор Навас и Свен Улрайх обаче се представиха отлично. С по-големите пропуски обаче се отчете "Байерн", който отправи и повече точни удари - осем срещу едва три за "Реал".

Във втори пореден мач Кристиано Роналдо не се разписа, след като отново не беше на познатото си ниво. В края на първата част и претенции за дузпа на "Байерн" бяха подминати.

"Байерн" поведе още в третата минута, след като както и в първия мач Йошуа Кимих вкара ранен гол. Крайният защитник на баварците се озова в непосредствена близост до вратата и от няколко метра нямаше как да сгреши.

След центриране от десния фланг топката се отклони в Корентен Толисо и попадна на крака на Кимих. Той стреля мощно и преодоля Навас – 0:1.

За Кимих това беше четвърти гол в тазгодишното издание на Шампионската лига. Защитникът се разписа и на "Алианц арена", когато откри в седмата минута.

Европейският клубен шампион успя да отговори бързо и не позволи ранният гол да се отрази на играта му. "Реал" се нуждаеше от осем минути, за да възстанови равенството, като то стана факт след попадение на Карим Бензема.

В 11-ата минута Марсело центрира отляво, французинът беше оставен непокрит и изравни. Бензема отбеляза своя 54-и гол в Шампионската лига, с което се нареди на пето мясото във вечната ранглиста. Пред него са единствено Кристиано Роналдо (120), Лионел Меси (100), Раул Гонсалес (71) и Рууд ван Нистелроой (56).

Последваха интересни моменти и пред двете врати, след като съперниците заложиха на открит футбол. "Реал" не се притесняваше да атакува, а основна заплаха беше Марсело. Все пак защитата на "Байерн" се справи и баварците отговориха с две чисти положения за гол.

Първо Роберт Левандовски беше спрян от Навас със страхотно спасяване с крак, но топката остана в наказателното поле на домакините. Мюлер я подаде на Хамес, а бившият играч на "Реал" от два метра стреля високо и много неточно.

В края на първата част дойде и най-спорният момент в срещата. След центриране на Кимих отдясно, топката срещна ръката на Марсело в наказателното поле, но реферът Джунейт Чакър прецени, че дузпа няма.

Ситуацията на "Байерн" се влоши в началото на втората част, след като "Реал" поведе в резултата секунди след подновяването на играта. Толисо сгреши, връщайки неразчетено към вратаря Улрайх, топката мина под плонжа на германеца и за Бензема беше елементарно да вкара на празна врата.

За пръв път от февруари 2014 г. французинът успя да вкара два гола в един мач в Шампионската лига. За последно това му се беше случило срещу "Шалке".

Ранното попадение, което "Реал" отбеляза принуди "Байерн" да се хвърли в атаки в следващите минути. Навас трябваше да се намесва решително след удар на Алаба и се справи. Баварците заиграха вабанк и това им се отплати в 63-ата минута, когато равенството беше възстановено.

Хамес Родригес беше най-съобразителен в наказателното поле и с удар по земята с десния крак вкара на отбора, от който играе под наем в "Байерн". Колумбиецът стана седмия играч на "Реал", който има голова за тима и срещу него.

До края на мача се игра изцяло пред вратата на Кейлор Навас, но костариканският вратар заслужи много висока оценка. Той беше много сигурен, когато трябваше да спира удари, да пресича извеждащи подавания или да се намесва при цетрирания.

Драмата можеше да стане още по-голяма, ако поне при един от шансовете си "Байерн" се беше възползвал. Своите моменти имаха Левандовски, Томас Мюлер и Матс Хумелс, но всеки от тях пропусна. Централният защитник беше много близо след удар с глава, а в края на терена влязоха и Сандро Вагнер и Хави Мартинес, които да помагат с високия си ръст.

В последната секунда Томас Мюлер се размина с едно цетриране и сложи край на надеждите на гостите.

Въпреки натиска на германците "Реал" издържа и стигна до финалния мач, където ще чака победителя от двойката между "Ливърпул" и "Рома" (5:2 след първия мач). Финалният двубой е на 26 май в Киев.

В последните две години "Реал" победи "Атлетико" и "Ювентус" във финалите, а през 2014 г. отново надви градския си съперник.

dnevnik.bg