Русия няма да бъде домакин на стартове от Световната купа по биатлон от следващия сезон. Предварителният календар, който Международния съюз по биатлон (IBU) публикува, не включва нито един руски зимен център.

През сезон 2018-2019 Световната купа ще се проведе между 30 ноември и 24 март със стартове в Словения, Австрия, Чехия, Германия, Италия, Канада, САЩ, Швеция и Норвегия. Тюмен, който беше домакин на състезанията по биатлон през този сезон, отпада.

Освен това Русия не получава домакинства и във втората по сила надпревара в биатлона – Купата на IBU. През миналия сезон в страната се проведоха два старта – в Уват и Ханти-Мансийск.

Всичко това се случва след бойкота на част от страните за стартовете в Тюмен. Там през март се проведоха финалите в биатлона, но за Русия не пътуваха отборите на САЩ, Канада, Чехия и Украйна, както и олимпийският шампион Себастиан Самуелсон.

След края на сезона в биатлона австрийската федерална полиция започна разследване срещу IBU за прикриване на допинг проби. Бяха претърсени офиси на организацията, а срещу Андерс Бесеберг, който оглавяваше IBU, тече разследване.

Дневник