Президентът на световната футболна федерация (ФИФА) Джани Инфантино инициира създаване на мини световно първенство с осем отбора, допълнение към сегашния формат. Информацията е на "Ройтерс", позовавайки се на писмо, видяно от агенцията.

Турнирът носи името Финална осмица и трябва да замени Купата на конфедерациите, който се провежда на всеки четири години, като генерална репетиция преди световното първенство. Идеята на ФИФА е да се следва моделът на Лигата на нациите, която ще стартира в Европа от тази есен. Освен европейската конфедерация КОНКАКАФ (Северна и Централна Америка и Карибския басейн) също обяви, че ще въведе Лига на нациите.

Планира се малкото световно първенство да се проведе за пръв път през октомври или ноември 2021 г. На всеки две години ще има издание на надпреварата. Ако това стане факт, в продължение на три поредни години ще има голям форум – през 2020 г. европейско първенство, година по-късно мини световното първенство и през 2022 г. първенството в Катар.

Според предварителните очаквания общият бюджет за 12 години на всички новосформирани турнири ще бъде 25 милиарда долара. Той се осигурява от неназован консорциум, който има интерес да инвестира.

Дневник