Градската управа на Маями ще гласува през следващата седмица дали да приеме предложението на "Либърти медиа" за сделка за домакинство на кръг от Формула 1. Идеята е един от най-известните градове в САЩ да приеме улично състезание от 2019 г.

Първоначалните разговори между двете страни са обнадеждаващи, след като предложението беше включено в дневния ред на редовното заседание на градския съвет на 10 май. Офертата на собствениците на Формула 1 е за договор от 2019 до 2028 г.

В случай че градският съвет одобри предложението, договор може да бъде подписан още на 1 юли, твърдят от "Либърти медиа".

Американските собственици на най-престижните автомобилни надпревари изразиха желанието си да повишат популярността на Формула 1 зад океана. В последната година няколко пъти беше дискутирано въвеждането на повече състезания в САЩ, след като в момента пистата в Остин, щата Тексас, също приема надпреварите.

Допитване до феновете пък сочи, че предпочитаният тип състезания са първо легендарните старомодни писти и след това уличните надпревари като тази в Баку. Столицата на Азербайджан е домакин на Формула 1 за трета поредна година и всяко от състезанията беше много вълнуващо.

"Формула 1 има фенска маса от 500 милиона души по света, а Маями е един от най-впечатляващите градове не само в САЩ, но и на планетата. Мисля, че той е перфектна дестинация за най-обичаният шампионат", каза един от шефовете на "Либърти медиа" Шон Братчис.

Според непотвърдена информация от Формула 1 вече са подали заявка за регистрация на име "Голямата награда на Маями". До този момент тя е в изчакване, но шансовете "Либърти медиа" да получи зелена светлина са много големи.

Все още обаче не е ясно на кое място ще влезе евентуално състезание в Маями, след като всички писти от настоящия календар имат дългосрочни договори. От 2018 г. календарът включва 21 старта, а уличните състезания са това в Монако, Баку, Сингапур и Абу Даби. Най-рано изтича договорът на пистата в Азербайджан, който е до 2020 г., но има опция за удължаване с още две години.

Дневник