Ливърпул" стигнала финала в Шампионската лига за пръв път от 11 години след нов драматичен мач с "Рома". Подобно и на първия двубой между двата тима в полуфиналите и сега головете валяха единс лед друг. Римляните нанесоха първа загуба в тазгодишното издание на Шампионската лига след фантастичен мач, завършил 4:2 за "Рома".

Един гол не стигна на "вълците" да вкарат срещата в продължения, след като в първия мач на "Анфийдл" загубиха с 2:5.

Независимо че имаше преднина от три гола след първия мач на "Анфийлд", "Ливърпул" започна много нервно двубоя. Гостите от Англия се поддадоха на първоначалния натиск на домакините, които пък стартираха много амбициозно.

Буквално от първия сигнал играчите на "Рома" се хвърлиха в атаки с опростен план. Футболистите на Еузебио Ди Франческо заложиха на дълги топки, които бяха печелени от Джеко и Шик, с което доведоха до напрежение пред наказателното поле на англичаните. Два опасни удара на Флоренци и Де Роси обаче минаха встрани от целта.

Така се стигна до деветата минута, в която "Ливърпул" наказа първата грешка на домакините. Раджа Наинголан изгуби топката в средата на терена, Фирмино я пое и организира бърза атака, извеждайки Садио Мане в наказателното поле. Сенегалецът запази спокойствие до точния момент и с плътен удар прати топката в мрежата – 0:1.

Попадението, което петкратният европейски шампион отбелязаха беше и първото в тазгодишното издание на Шампионската лига, което "Рома" допуска на "Олимпико".

Ситуацията на терена обаче не се промени и "Рома" нападаше, а гостите продължаваха да бъдат все така нервни. В 15-ата минута равенството беше възставено след ужасяващо действие в отбраната на "Ливърпул".

Деян Ловрен се опита да изчисти топката, но я изрита в главата на съотборника си Джеймс Милнър, след което тя влетя в мрежата на Кариус.

Десетина минути след изравнителния гол на "Рома" гостите от Англия все пак стигнаха до второ попадение. Негов автор стана Джорджиньо Вайналдум. Холандецът се оказа най-съобразителен след корнер, а отбраната на домакините закъсня да се изтегли.

Вайналдум се разписа за пръв път в своята кариера в гостуване на свой клубен отбор. До този момент всичките голове на халфа с екипите на "Нюкасъл" и "Ливърпул" бяха само в домакински срещи.

Този път на висота не беше и Мохамед Салах, който за разлика от първия мач беше много добре пазен. Опитният Александър Коларов не се свенеше да извършва нарушения, но и пазеше египтянина много плътно. Случаите, в които сърбинът изпусна Салах или му даде пространство бяха голяма рядкост.

До края на първата част "Ливърпул" не успя да се успокои. Всяко центриране водеше до панически действия пред вратата на Кариус, а за капак веднъж и страничния стълб помогна на вратаря на англичаните.

След почивката натискът на "Рома" продължи с нови сили и бързо даде резултат. В 52-ата минута Един Джеко изравни след нова грешка в английската защита. Кариус не изби по най-добрия начин диагонален шут, пращайки топката на пътя на босненския нападател и той не сгреши – 2:2.

Силните минути за "Рома" не се изчерпаха с гола в началото на второто полувреме, но доведоха и до две спорни ситуации в наказателното поле пред Кариус. При първата вратарят на "Ливърпул" фаулира Джеко, но това, че на босненеца беше маркирана засада, спаси стража на англичаните.

Малко по-късно Трент Александър-Арнолд спря с ръка удар на Ел Шарауи, но съдиите не забелязаха, което лиши "Рома" от заслужена дузпа.

Минутите изтичаха неумолимо за римляните, но те не се отказаха до самия край. В заключителните минути футболистите на Еузебио Ди Франческо заиграха вабанк, като бяха само с двама в отбрана. Крайните защитници Коларов и Флоренци вече бяха като крила, а "Ливърпул" се прибра буквално в наказателното си поле.

Пет минути преди края на редовното време надеждата за "Рома" остана жива с попадение на Наинголан. Белгиецът изкупи частично грешката си от началото на мача с красиво изпълнение. Без подготовка Наинголан изстреля истински снаряда по диагонала, който срещна страничния стълб и спря в мрежата на Кариус – 3:2.

Драмата стана пълна, след като в самия край резервата Рагнар Клаван игра с ръка в наказателното поле и съдията Дамир Скомина посочи бялата точка. Дузпата беше реализирана от Наинголан, но вече нямаше време "Рома" да търси още един гол, който да вкара мача в продължения.

Дневник