Арсенал" и "Атлетико" (Мадрид) се изправят един срещу друг тази вечер във втори полуфинален мач в Лига Европа. Залогът за английския клуб е огромен, тъй като евентуална победа може да осмисли сезона на "артилеристите". Резултатът от първата среща на "Емиратс" преди седмица (1:1) обаче е по-благоприятен за "дюшекчиите", които традиционно са силен домакин.

В първия двубой "Арсенал" пропусна да вземе добър аванс, след като игра близо 80 минути с човек повече. Според треньора на "Атлетико" Диего Симеоне това дава психологическо предимство на неговия отбор.

"Атлетико" може да разчита и на отличната си домакинска форма, тъй като е губил само два пъти вкъщи през сезона в 26 мача. Първо това се случи срещи "Челси" в Шампионската лига 1:2 на 27 септември, а после и срещу "Севиля" в Купата на краля през януари (1:2).

"Първият мач беше много тежък, но издържахме и показахме характер. Сега имаме психологическо предимство, момчетата добиха и голямо самочувствие, но само това няма да ни помогне. Трябва да играем мача разумно, но и да не мислим, че вкараният гол в Лондон ни класира напред", каза Симеоне.

Мениджърът на "Арсенал" Арсен Венгер пък все още вярва, че може да се раздели с клуба с трофей. Французинът напуска след края на сезона и иска да вземе Лига Европа. По този начин Венгер ще може най-накрая да спечели европейско отличие, но и да върне "Арсенал" в Шампионската лига.

"Искам да приключа тази любовна история подобаващо, както отива на "Арсенал". Все още не знам какво ще правя след края на сезона, защото влагам цялата си енергия в оставащите ни мачове", каза Венгер.

Французинът обясни, че основната задача на тима му е да спре Диего Коста, от който очаква най-сериозната заплаха за английската врата.

"Атлетико", който спечели Лига Европа през 2010 и 2012 г., ще опита да стигне до четвъртия си европейски финал в последните осем години. През 2014 и 2016 г. тимът на Диего Симеоне беше финалист в Шампионската лига, но се размина с трофея след драматични загуби срещу градския съперник "Реал".

"Атлетико" има 10 победи, 12 равенства и само шест загуби в 27 мача срещу английски отбори. Мадридчани са излизали победители в седем от деветте си срещи с отбори от Висшата лига в директните елиминации на европейските турнири, включително в последните три.

Единствените английски отбори, които са успявали да отстранят "Атлетико", са "Дарби каунти" след две равенства 2:2 и дузпи във втория кръг на Купата на УЕФА през 1974 г. и "Болтън" в 1/16-финалите на същия турнир през 2008 г. с общ резултат 1:0.

"Арсенал" има само десет победи в 32 мача срещу испански отбори, като е загубил 14 от тях. У дома лондончаните са спечелили осем срещи при три равенства и три загуби. Последната им среща с отбор от Ла Лига бе срещу "Барселона" в осминафиналите на Шампионската лига през 2016 г., когато каталунците записаха две победи - 2:0 в Англия и 3:1 в Испания.

В директни елиминации с разменено гостуване "Арсенал" е отстранявал испански съперник пет пъти от девет сблъсъка. "Артилеристите" обаче загубиха всеки един от последните три. Сега им предстои втори европейски полуфинал срещу тим от Испания. Първият беше през 2006 г., когато отстраниха "Виляреал" (1:0 и 0:0), за да стигнат до финала на Шампионската лига.

В другия полуфинал "Залцбург" е домакин на "Олимпик" (Марсилия), като изостава с 0:2 след първата среща.

Двубоите са тази вечер в 22.05 часа.

Дневник