„Юта джаз" победи "Хюстън рокетс" със 116:108 като гост и изравни резултата след първите две срещи от полуфиналния им сблъсък в плейофите в Западната конференция на Националната баскетболна асоциация (НБА).

Вдъхновени от поредното блестящо представяне на новобранеца Донован Мичъл и най-силния мач в кариерата на Джо Ингълс, "джазмените" отнеха домакинското предимство, което "ракетите" си спечелиха, след като завършиха с най-добрите показатели в редовния сезон - 65 победи в 82 мача.

Ингълс беше най-резултатен за "Юта" с рекордните в кариерата си 27 точки. Той постигна още един личен рекорд - седем тройки, за които му бяха необходими само девет опита. 30-годишното леко крило пропусна само три от 13-те си стрелби от игра.

Центърът Руди Гобер се отличи с 15 точки, 14 борби и три чадъра, а Джей Краудър и Алек Буркс направиха страхотно включване от пейката. Краудър завърши с 15 точки и десет борби при 50% успеваемост в стрелбата от игра. Бъркс беше точен при седем от 11-те си изстрела и завърши със 17 точки, шест асистенции и четири борби.

Мичъл беше човекът, който носеше емоционалния заряд в играта на "Юта" и показа страхотни лидерски качества, за да поведе своя отбор към победата. Новобранецът нямаше ден в стрелбата и пропусна 15 от 21 опита за кош от игра.

Той завърши със 17 точки, като за пръв път от началото на плейофите не достигна границата от 20 и не беше топреализатор на "джазмените". 21-годишният гард обаче постави клубен рекорд по асистенции в директните елиминации за новобранец - 11, към които добави пет борби и две откраднати топки.

"Той ни разкъса. Непрекъснато пробиваше и намираше своите съотборници по ъглите. Той е чудесен, независимо дали завършва или не", заяви старши треньорът на "Хюстън" Майк Д'Антъни по адрес на Мичъл.

"Юта" започна много силно мача, отвори разлика от десет точки в първата четвърт, а във втората авансът на гостите достигна 19 точки. "Хюстън" бързо стопи пасива си след почивката, а в средата на третата част поведе с пет точки.

Осем минути преди края на двубоя "ракетите" водеха с две точки при 94:92. "Юта" обаче отговори със серия от 16:2, с която отвори комфортна разлика и не позволи на съперника да се върне в мача.

"Джазмените" завършиха с 15 тройки от 32 опита (46.9%) и отбелязаха 43 от 83-те си стрелби от игра (51.8%). Играчите на "Хюстън" вкараха само десет от 37-те си опита от далечно разстояние (27%) и едва 38 коша от 95 изстрела (40%).


Джеймс Хардън беше най-резултатен за "ракетите" с 32 точки, към които добави 11 асистенции и шест борби. Крис Пол вкара 23 точки, Клинт Капела се отчете с 21 точки и 11 борби, а Ерик Гордън се включи с 15 точки от пейката.

Следващите два мача от серията са в "Юта" - на 5 и 7 май сутринта.

В другия полуфинал в Западната конференция шампионът "Голдън стейт уориърс", който преследва трета титла в последните четири години, води с 2:0 победи срещу "Ню Орлиънс пеликанс".

На изток лидерът след редовния сезон "Торонто раптърс" загуби първия мач с "Кливланд кавалиърс" у дома, а "Бостън селтикс" спечели първия сблъсък с "Филаделфия 76".

Dnevnik.bg