Финалистът от Australian Open Марин Чилич сдаде титлата в Истанбул още след първия си мач, а това му костваше и четвъртото място в световната ранглиста. От понеделник не него ще бъде Григор Димитров, който ще напредне с една позиция.

Чилич допусна тежка загуба с 4:6, 2:6 от Малек Джазири в двубой от втория кръг на турнира на червени кортове в Истанбул, който е от категория "АТП 250". Шампионът от 2017 г. беше категорично надигран от намиращия се във възход тунизиец и напусна корта победен след само 79 минути.

Това е пета загуба за Чилич в десетия му мач в турнирите на АТП, откакто отстъпи на Роджър Федерер във финала на Australian Open. Оттогава хърватският тенисист стигна до четвъртфинал само веднъж - в мастърса в Монте Карло, и то след отказване на съперника му Милош Раонич в осминафиналите.

Чилич направи пет двойни грешки при скромните два аса и даде на съперника цели 11 възможности за пробив. Джазири реализира пет от тях - три в първия и две във втория, а в същото време отрази три от петте шанса, които се откриха пред миналогодишния шампион.

Въпреки че вкара по-малко първи сервиси - 43% срещу 53% за Чилич, 34-годишният тунизиец взе 34 от 54-те точки, които бяха разиграни в деветте му подавания. В същото време 78-ият в световната ранглиста спечели повече точки в сервис геймовете на Чилич - 27 от 53.

Джазири, който прави най-силния сезон в кариерата си, записа първа победа във втория си мач срещу шампиона от US Open 2014. Първата им среща беше във втория кръг на мастърса в Торонто през 2014 г., когато Чилич спечели драматично с 4:6, 6:0, 7:6 (4).

В спор за място на полуфиналите в Истанбул Джазири ще играе с победителя от мача между Иржи Весели и Тиаго Монтейро. Другите четвъртфинали противопоставят Паоло Лоренци срещу Ласло Джере, Рожерио Дутра Силва срещу Таро Даниел и Томас Фабиано.

Вторият кръг в Истанбул беше изпълнен изненади, като доведе до отпадането на петима поставени, включително първите четирима в схемата. Фабиано победи №2 Дамир Джумхур с 6:2, 0:6, 6:2, Джере отстрани №3 Андреас Сепи с 6:3, 6:7 (4), 6:3, а Даниел елиминира №4 Аляж Бедене след 6:2, 6:2.

Поставеният под №6 Виктор Троицки загуби от Дутра Силва с 2:6, 2:6, а поставеният под №8 Николоз Басилашвили отпадна още в първия кръг. Лоренци и Весели са единствените поставени, които останаха в надпреварата.

Битката за третото място

Димитров, Чилич и Александър Зверев водят много оспорвана и изключително важна битка за третото място в ранглистата. Тенисистът, който се пребори за него, ще бъде поставен под №2 в "Ролан Гарос", тъй като Роджър Федерер ще пропусне втория турнир от Големия шлем. Така третият в света преди надпреварата в Париж ще има лукса да избегне абсолютния хегемон на червени кортове Рафаел Надал до финала.

Във виртуалната ранглиста Зверев има 5035 точки и минимален аванс от 85 точки пред Димитров. Българинът почива тази седмица, а германецът защитава титлата си в турнира от категория "АТП 250" в Мюнхен. Чилич ще бъде с 4780 точки в понеделник.

В най-лошия случай за Димитров разликата между него и Зверев ще е 245 точки, ако германецът вдигне трофея в Мюнхен. 21-годишният тенисист обаче има да защитава цели 1180 точки в двата големи турнира преди "Ролан Гарос" - мастърсите в Мадрид и Рим.

През 2017 г. Зверев стигна до четвъртфиналите в испанската столица и спечели титлата в италианската. Димитров има да защитава само 100 точки в двата мастърса, след като преди година отпадна съответно в третия и първия кръг. Чилич загуби на старта в Мадрид и в четвъртфиналите в Рим и ще защитава 190 точки.

dnevnik.bg