Българският национален отбор по волейбол за мъже ще изиграе две контроли срещу европейския шампион Русия. Мачовете ще се играят в Москва на 19 и 20 май, а тимът на Пламен Константинов ще пристигне в руската столица на 18 май.

Това ще бъдат последните две проверки преди началото на новосъздадения турнир Лига на нациите. Надпреварата, която от тази година заменя Световната лига, ще се проведе от 25 май до 8 юли.

Груповата фаза на Лигата на нациите ще включва пет минитурнира в рамките на пет седмици до 24 юни. Финалната шестица ще се играе във Франция между 4 и 8 юли.

В първия кръг България ще играе със Китай, САЩ и Аржентина в Пекин съответно на 25, 26 и 27 май. Вторият уикенд с българско участие ще в "Арена Армеец" (1-3 юни), където тимът на Пламен Константинов ще премери сили със Сърбия, Австралия и Русия.

Отборът започна сезона с 28 играчи. Шампионът на България "Нефтохимик" има петима представители, сред които са центърът Илия Петков и посрещачът Георги Петров. Другите от състава на бургазлии са близнаците Георги и Валентин Братоеви, както и либерото Теодор Салпаров.

Константинов е повикал трима от финалиста ЦСКА - разпределителя Владимир Станков, посрещача Пламен Шекерджиев и диагонала Венцислав Георгиев. В националния отбор е поканен и талантливият нападател на "Монтана" Аспарух Аспарухов.

В тима се завръщат диагоналите Николай Учиков и Боян Йорданов, но опитният посрещач Тодор Алексиев няма да е част от състава. Бившият капитан, който прави силен сезон с "Олимпиакос", не попадна в групата по собствено желание.

dnevnik.bg